home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi e-tron GT

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi je ostvario rekordnu prodaju vozila u prvoj polovini godine, ali upozorava da bi uska grla u isporuci poluprovodinika i povećani troškovi sirovina mogli da pritisnu rezultate u drugom polugodištu.

Ta Volkswagenova podružnica je isporučila u prvih šest meseci 982.000 vozila i ostvarila 29,2 milijarde evra prihoda od prodaje, što je za 43 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Dobit pre poreza iznosi 3,87 milijardi evra.

Glavni finansijski direktor Juergen Rittersberger je rekao da uprkos ptimizmu za drugo polugodište, ne očekuje da će rezultati biti tako dobri.

Marža u prometu je dostigla 10,7 posto i bila u gornjem delu ciljanog raspona. Kompanija je to pripisala snažnim prodajnim podacima, budući da je mogla da realizuje dobre cene i pozitivne efekte obezbeđivanja zaliha sirovina.

Rittersberger u celoj godini očekuje maržu u prometu između 7 i 9 posto.

Zalihe poluprovodnika su smanjene, a proizvodnja bi mogla da bude zaustavljena u avgustu i spetembru, procenjuje finansijski direktor kompanije sa sedištem u Ingolstadtu. Kompanija do kraja godine neće moći da nadoknadi sve gubitke u proizvodnji nastale u prvoj polovini godine.

"U drugoj polovini više nećemo videti pozitivne efekte obezbeđivanja zaliha sirovina", rekao je Rittersberger, ocenjujući stanje "izazovnim".

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 363Komentari