home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Servis

Vremena se menjaju, pre dvadesetak godina svaki prosečni vozač je znao nekoliko osnovnih operacija u održavanju vozila, a mnogima je danas to misterija. Znaju vozači sve o aplikacijama na pametnim telefonima, društvenim mrežama, filterima koji pomažu u pomlađivnaju na fotografijama, ali o automobilima…

Osiguravajuća kompanija Money.co.uk je želela da sazna šta većina ljudi zna o automobilima. Kako prenosi Revija HAK, u istraživanju su učesnicima iz različitih delova Engleske i različite starosti (od 18 do 65) predstavljene slike 12 različitih simbola na ploči s instrumentima i šest komponenti smeštenih ispod haube. Učesnici su zamoljeni da odaberu delove i simbole koje ne poznaju, a zatim ostale rangiraju prema stepenu prepoznavanja. Ukupno je primljeno 2597 odgovora.

Čak 53 posto nije znalo da prepozna simbol parkirne kočnice, ali tu još imaju opravdanje jer ovo se upozorenje pojavljuje kod automobila s automatskim menjačem. Ipak, njih čak 40 posto nije znalo da prepozna upozorenje za svetlo. Procenat na ostale simbole je raspoređen na sledeći način: akumulator 15, kočnice 14, motor 13, ESP 12.

Zabrinjavajućih 59 posto ispitanika nije moglo da identifikuje osnovne uređaje ili funkcije ispod poklopca motora. Čak 15 posto muškaraca i 17 posto žena nije prepoznalo akumulator, dok 15 posto nije znalo gde se nalazi vazdušni filter. Idemo dalje, 14 posto nije znalo gde se nalazi šipka za merenje ulja ili rezervoar kočione tečnosti, dok čak 12 posto nije znalo gde napuniti tečnost za pranje vetrobranskog stakla.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 327Komentari