home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Berlin

Građani u nemačkoj prestonici preduzimaju drastične mere. Neverovatnih 50.000 Berlinaca je potpisalo peticiju za zakon o zabrani privatnih automobila u velikim delovima grada – otvarajući put, kako kažu, za zeleniju, zdraviju, mirniju i sigurniju budućnost.

Kako piše Revija HAK, berlinska kampanja Autofrei želi da celo područje okruženo mrežom vozova S -Bahn – ogromnih 88 kvadratnih kilometara, bude uglavnom bez putničkih automobila. Ako ovaj zakon prođe stvorio bi najveće urbano područje bez automobila na svetu.

Naravno, bilo bi dosta izuzetaka od zabrane. Oni koji zbog trgovine zavise o automobilu, kao i oni kojima je potreban zbog smanjene pokretljivosti, i dalje bi mogli da voze. Hitne službe bi naravno bile izuzete, a budući da ponekad ljudi zaista moraju da voze (na primer da se presele), svakom građaninu bilo bi dozvoljeno do 12 putovanja iznajmljenim automobilom godišnje.

Zabrana automobila ima mnogo više prednosti od jednostavnog smanjenja zagađenja vazduha. Bez parkiranih automobila i saobraćaja, oslobodilo bi se više javnog prostora za zelenilo, pešake i bicikliste. Manje automobila znači i manje nesreća.

Možda je još rano za proglašavanje Berlina evropskim glavnim gradom bez automobila. Peticija od 50.000 potpisa označava prvu fazu procesa. Sledi drugi krug (koji zahteva 170.000 potpisnika), a ako gradska vlast odbije da primeni zakon, ide se na javno glasanje.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva / picture alliance / dpačitanja : 311Komentari