home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Foxconn Model C

Tajvanski proizvođač čipova Foxconn je danas predstavio tri modela električnih vozila koje planira da proizvodi u partnerstvu s drugim firmama kako bi osigurao poziciju na brzorastućem tržištu ekološki prihvatljivijih vozila.

Tajvanski tehnološki div je prošle godine usmerio oko 10 milijardi tajvanskih dolara (355 miliona američkih dolara) u razvoj električnih automobila i najavio još veće iznose u sledeće dve godine, prenosi Hina.

Danas je predstavio limuzinu, SUV i autobus na električni pogon, konceptna vozila koja namerava da proizvodi u partnerstvu s drugim kompanijama.

Foxconn Model E

Osnivač Foxconna Terry Gou je dovezao na predstavljanje svoju limuzinu "model E", poručivši da kompanijina električna vozila "pokazuju snagu tajvanske industrije u celini".

Foxconn Model E

Očekuje se da će beli SUV, "model C", na tajvanskom tržištu biti dostupan od 2023. godine, najavili su iz Foxconna.

Električni autobus "model T", kako je izjavio potpredsednik vlade Shen Jong-chin, mogao bi početi da saobraća u gradu Kaohsiungu na jugu Kine već sledeće godine ako prođe proveru ministarstva saobraćaja.

"Foxconn više nije početnik", zaključio je predsednik kompanije Young Liu na svečanosti predstavljanja vozila u Tajpeju.

Kompanija je "postepeno gradila lanac snabdevanja električnim vozilima i mrežu distribucije", najavljujući po jedno novo partnerstvo gotovo svaki mesec od početka ove godine, istakao je Liu. Među najnovijim partnerima je i Fisker, američki startap koji se specijalizovao za električne automobile i nada se da će jednog dana osporiti dominaciju Tesle.

Foxconn i Fisker su najavili da će zajedno razvijati električne automobile koji bi se prodavali pod brendom Fisker, a cilj je da počnu sa proizvodnjom krajem 2023. godine.

Izvor: Hina

Foto: Reuters / Foxconnčitanja : 342Komentari