home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
McLaren Speedtail

Ljubiteljima brzih i skupih automobila verovatno nije potrebno objašnjavati šta je McLaren Speedtail. Ovaj hiperautomobil je “duhovni naslednik” legendarnog modela McLaren F1.

Proizveden je u samo 106 primeraka. Zanimljivo, od toga je oko trećina prodata u SAD-u, iako tamo Speedtail nije legalan za put. Nije ga, naime, moguće homologirati za to tržište zbog centralne pozicije vozačkog sedišta, koja utiče na položaj bočnih vazdušnih jastuka, piše Autonet.hr.

McLaren Speedtail je predstavljen 2018. godine, a u zvaničnu prodaju je pušten prošle godine. Svih 106 primeraka ovog atraktivnog hiperautomobila je odavno rasprodato, ali očigledno nisu svi završili kod kolekcionara i kupaca koji bi u njima uživali – naime, jedan od njih se nudi na prodaju i u Hrvatskoj.

Prema podacima koji se mogu naći u oglasu, reč je o potpuno novom primerku, nikada voženom, s nula kilometara na brojčaniku. Prodavac navodi da se automobil može pogledati uživo, ali tek nakon što zainteresovana strana dokaže da je ozbiljan kupac. Sve detalje o vozilu takvim kupcima prodavac će dostaviti nakon što mu potpišu pismo namere i dokaz o posedovanju novca za kupovinu. Kao način plaćanja ističe se gotovina, a cena je – 27.800.000 kuna (oko 3.7 miliona evra).

S ovom cenom reč je o sigurno najskupljem automobilu na hrvatskom tržištu. Prodavac koji ga je postavio u oglas je registrovan u Viškovu kod Rijeke, ali lokacija automobila nije otkrivena.

Podsetimo, McLaren Speedtail pokreće hibridni (benzin-struja) pogonski sklop kombinovane snage 1.050KS. Napravljen je većinom od ugljeničnih vlakana, a iza pomenutog centralno postavljenog sedišta za vozača nalaze se još dva sedišta za putnike. Proizvođač navodi da je najveća brzina 403 km/h, a ubrzanje iz mesta do 300 km/h se odvija za 12,8 sekundi. Najprepoznatljivija karakteristika bolida je njegova silueta, po kojoj je dobio i ime. Zbog izuzetne izduženosti karoserija se proteže na čak 5.137 mm.

Izvor: Autonet.hrčitanja : 387Komentari