home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes Citan

Daimler i Renault-Nissan Alliance su sklopili trosmerno partnerstvo pre otprilike deset godina i kao rezultat toga plasirali nekoliko zajedničkih proizvoda. Infiniti Q30 i QX30, oba bazirana na Daimlerovoj platformi kompaktnih automobila, verovatno su jedan od najboljih primera, kao i saradnja na komercijalnim modelima Kangoo i Citan na istoj platformi te korišćenje Renaultovih "malih" motora u Mercedes modelima. Međutim, situacija se u poslednjih nekoliko meseci promenila i čini se da se partnerstvo polako raspada.

Daimler će navodno pokrenuti ponudu za 9,2 miliona deonica institucionalnim investitorima, piše Jutarnji.hr. Vrednost njihovog udela prema sadašnjem kursu iznosi oko 364 miliona dolara. Taj potez je usledio nakon Nissanove odluke da u maju proda svoj udeo u nemačkom proizvođaču automobila za 1,2 milijarde dolara. U martu ove godine Renault je takođe prodao svoj udeo u Daimleru.

Renault Kangoo

Daimler i partneri iz Renault-Nissana su pustili nekoliko zajedničkih modela na tržište, a najnoviji primer je novi Mercedes-Benz Citan, koji je malo modifikovana verzija Renault Kangooa. Prva generacija tog jednovolumena je bila ismejana zbog njegovog relativno niskog kvaliteta koji je bio daleko ispod onoga što su nudili drugi proizvodi u asortimanu marke. U međuvremenu, X-klasa je bila Nissan Navara s oznakom trokrake zvezde, ali prodaja skupljeg kamiona je bila veoma niska i prisilila je Daimler da ga ugasi u maju 2020.

Mercedes X Class

Drugi plodovi partnerstva uključuju Infiniti Q50, koji se u Evropi prodavao s 2,2 litarskim Mercedesovim motorom spojenim na automatski menjač sa sedam stepeni prenosa. Mercedes je takođe isporučio svoj automatik s devet stepeni prenosa za različita Nissanova i Infinitijeva vozila, počevši od 2018. godine.

Industrijski analitičari navode da je hapšenje bivšeg izvršnog direktora saveza Carlosa Ghosna 2018. godine dovelo partnerstvo u probleme. Budući da i Renault i Nissan traže načine kako da optimizuju voj novčani tok i vrate profitabilnost, čini se da bi dani Daimler-Renault-Nissan partnerstva mogli da budu odbrojani.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 509Komentari