home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bosch

Čini se da radnici Volkswagena nisu jedini nemački radnici koje brine elektrifikacija automobilske industrije. I u Boschu su započeli štrajkovi širom Nemačke, nakon što su radnici suočeni s mogućim gubitkom posla.

Prema sindikatu IG Metall, oko 3000 radnika najvećeg evropskog proizvođača automobilskih delova je pokrenulo protest zbog Boschovog plana u Buehlu. Njima su se kasnije pridružili radnici iz pogona kompanije u Minhenu i Arnštadtu, piše Jutarnji.hr.

Sva tri pogona su suočena s mogućnošću gubitka radnih mesta. U Buehlu će od 2025. godine 1000 radnika biti višak kao rezultat preseljenja, rezova ili novih zapošljavanja. Fabrika u Arnštadtu koja se bavi proizvodnjom regulatora generatora, dela koji nije potreban električnim vozilima, zapošljava 100 radnika, od kojih bi svi mogli da ostanu bez posla. U Minhenu, 250 radnih mesta bi moglo da bude preseljeno u inostranstvo, iako konačna odluka još nije doneta.

Planovi su posledica globalnog pomaka prema proizvodnji električnih vozila, a Bosch navodi da treba da se prilagodi promenjivim zahtevima. U razgovoru za Reuters, portparol Boscha je rekao: 'Naš cilj je osmisliti mere u dijalogu s društvenim predstavnicima s ciljem iscrpljivanja svih mogućnosti za nastavak zaposlenja, uz istovremeno ukazivanje na mogućnosti za nova zaposlenja van firme'.

Frank Sell, šef radničkog saveta za Boschovo odeljenje za rešenja mobilnosti, izjavio je da 'niko ne poriče da strukturna promena u Boschu zahteva veliki trud. Ali transformacija mora da bude poštena i u fokusu imati radnike'.

Ranije ove godine, Boschov izvršni direktor Volkmar Denner, žestoko je kritikovao planove EU-a da efikasno 'uništi' motor s unutrašnjim sagorevanjem. Tada je istakao rizik da nastojanja Evropske unije ignorišu mogućnost gubitka poslova.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 423Komentari