home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQA

Američka firma Factorial Energy je saopštila da je s evropskim proizvođačima automobila Mercedes-Benzom i Stellantisom sklopila investicijske sporazume da bi komercijalizovala svoju tehnologiju krutih baterija.

Daimler i Stellantis planiraju strateško ulaganje u proizvodnju krutih baterija, saopštava Factorial Energy, ne navodeći finansijske detalje sporazuma.

"S našim novim partnerima možemo da razvijemo baterije koje će omogućiti sigurniju i dužu vožnju i biće kompatibilne s konvencionalnim okruženjima za proizvodnju litijum-jonskih baterija", rekao je izvršni direktor Factorial Energya Siyu Huang.

Krute baterije su privlačnije proizvođačima automobila jer su energetski gušće i manje sklone samozapaljenju od litijum-jonskih baterija, ali sklone su pucanju, a njihova proizvodnja je skuplja.

Stellantis je već dogovorio saradnju s australijskim proizvođačem litijuma Vulcan Energy Resourcesom, a Daimler se uključio u nedavni ciklus prikupljanja kapitala koji je organizovala mreža punionica za električna vozila Ionity.

Ionity je zajednički projekat BMW-a, Daimlera, Volkswagena i Forda, a u novembru prošle godine mu se pridružio i korejski Hyundai.

Potražnja za električnim vozilima bi trebalo da dobije na zamahu u procesu zelene tranzicije i Daimler i još pet proizvođača automobila su se obavezali da će do 2040. potpuno isključiti iz ponude vozila na fosilna goriva.

Hyundai Motor Co i Kia Corp su takođe potpisali zajedničko partnerstvo s kompanijom Factorial Energy, napominje Reuters.

Izvor: Seebiz.eu / HINA

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 600Komentari