home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
EVO-GO

Revolucija električnih automobila dolazi iz Kine i zove se Choco-SEB. Ovo je nova vrsta univerzalnih baterijskih modula koju je razvila kineska firma CATL. Baterije imaju samo dva pola, mogu da skladište više energije i što je najvažnije, mogu da se zamene napunjenim za nekoliko minuta na posebnim stanicama. Da li je to rešenje?

Naziv Choco-SEB dolazi od čokolade i Swapping Electric Block, što je električni blok koji može da se ukloni. CATL rešenje je, u stvari, potpuno novi pristup dizajnu automobilskih baterija, a pravo je pitanje zašto ga niko pre nije shvatio. Kineski tajkun u industriji proizvodnje, između ostalih auto akumulatori, kreirali su modularni izmenjivi akumulatorski blok koji može da se ugradi u automobil za nekoliko minuta, tako da vam neće biti potrebno sat vremena pauze za punjenje baterije.

Istina je da sistem automatskih stanica za zamenu baterija već nekoliko godina razvija kineski brend NIO, ali u ovom slučaju je reč o stanicama koje mogu da koriste samo automobili jednog proizvođača. Izmenjivi CATL moduli moraju da budu univerzalni i odgovaraju do 80 posto modela automobila dostupnih na kineskom tržištu.

Choco-SEB: prve stanice za zamenu baterija već rade

Još jedna prednost je brzi razvoj infrastrukture za rukovanje Choco-SEB razmenom. Sistem je dizajniran za automobile od A00 do C segmenta – najmanji sadrži jedan modul, a najveći tri. Ono što je važno, svaki modul treba da osigura oko 200 km dometa – bar tako kažu kreatori. Korisnik će odlučiti koliko modula će ići u automobil prilikom posete stanici.

Same menjačnice bi trebalo da budu prilično kompaktne i efikasne u isto vreme. Standardna tačka za zamenu baterije će pokriti područje jednako tri parking mesta i moći će da primi do 48 Choco-SEB modula. Ono što je najvažnije, usluga će biti trenutna – zamena jednog bloka traje samo minut, što je manje od prosečnog vremena za punjenje automobila s unutrašnjim sagorevanjem. Proces zamene će se odvijati sputem aplikacije na pametnom telefonu.

Za izgradnju stanica, koje su nazvane EVOGO, zadužena je kineska firma Contemporary Amperex Energy Service Technology Ltd. (CAES), koja pripada CATL-u. Već je najavljena izgradnja prvih stanica u 10 kineskih gradova. Tu je i prvi automobil koji koristi Choco-SEB module. Reč je o automobilu proizvođača FAW Mikrovan Bestune NAT.

Izvor: Automobili.bačitanja : 613Komentari