home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Diess

Herbert Diess direktor VW priznaje da je prerano za masovnu elektrifikaciju u automobilskoj industriji.

Prelaz na potpuno električnu mobilnost neće se dogoditi preko noći. Postoje pokušaji svih uključenih strana – proizvođača automobila, vlada, energetskih kompanija, klimatskih organizacija i potrošača – da ubrzaju proces, ali mnogi faktori diktiraju daleko sporiji tempo od očekivanog.

Čak i najveći igrači u automobilskoj industriji priznaju da nije sve kako to „Perica zamišlja“ i da se svakodnevno problemi gomilaju, pišu Vrele Gume.

Izvršni direktor Volkswagen grupe Herbert Diess je objasnio da problem nije povezan sa potražnjom kupaca jer je ona sve veća i veća, već sa proizvodnjom električne energije i infrastrukturom koja podržava proizvodnju i rad EV. Oba ova procesa zaostaju za brzinom kojom se trenutno razvijaju vozila sa nultim emisijama.

Globalna energetska kriza koja je već počela, samo još više otežava ovaj proces potpune elektrifikacije. I pre krize je bilo jasno da električna energija, njena proizvodnja a posebno distribucija koja je još na tehnološkom principu koji je postavio Nikola Tesla trenutno a i u doglednoj budućnosti ne može da pokrije više od par procenata učešća električnih automobila i globalnom broju vozila koja se kreću putevima.

Ukoliko želimo potpunu električnu mobilnost, ona podrazumeva i paralelan razvoj energetike, što je sada daleko od potrebnog.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: Arhiva / Volkswagenčitanja : 514Komentari