home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Boja na putevima

Vožnja noću može da bude izazovna, pogotovo kada su vremenski uslovi zahtevni. Posebno se to odnosi na vožnju u kišnim uslovima ili kada se spusti magla. Vidljivost je minimalna, a tada je najbolje usporiti i voziti najopreznije što možete. Australijci su pronašli rešenje da oznake na putu postanu vidljivije noću. Ofarbaće ih fotoluminiscentnom bojom.

Boja će se nanositi na odabrane puteve u državi Viktorija (Australija) kao deo programa bezbednosti na putevima Regional Roads Victoria, navodi Revija HAK.

Tarmac Linemarkings je kompanija izabrana za nanošenje fotoluminiscentne boje. U nedavnom postu na Facebooku, Tarmac Linemarkings je najavio da će boja biti nanesena po celom Džipslendu od ostrva Filip do granice.

Koliko god korisna bila, boja koja svetli u mraku nije prihvaćena bez kritika. Neki se boje da će troškovi biti previsoki jer je potrebno da se često osvežava. Drugi se boje da bi mogla da sadrži opasne, radioaktivne materijale. Neki to čak smatraju opasnim jer bi ljudi mogli da požele da ugase prednja svetla da vide kako je kul.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Tarmac Linemarkingsčitanja : 284Komentari