home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford tehnologija

U ne tako dalekoj budućnosti automobili bi vozačima mogli pomoći da izbegnu kazne zbog prebrze vožnje.

Ford testira tehnologiju koja automatski prilagođava brzinu vozila onoj koja je dozvoljena u određenim zonama i to bez "čitanja" saobraćajnih znakova ili inputa vozača.

Tehnologija pod nazivom Geofencing Speed Limit Control se oslanja na nekoliko sistema kako bi funkcionisala. Pre svega, potrebno je vozilo s naprednim povezanim sistemima i određeni nivo pomoćnih sistema. Takođe, deo "slagalice" je i specijalni softver koji koristi geofencing sistem za GPS praćenje. U teoriji, informacije o ograničenjima brzine u određenim zonama prima vozilo, a kada ono uđe u specifičnu zonu, brzina se automatski prilagođava tako da odgovara ograničenju. Za razliku od nekih automobila koji mogu da "čitaju" saobraćajne znakove i prilagođavaju svoju brzinu, Fordov sistem se oslanja na uspostavljanje virtuelne zone i identifikaciju pozicije vozila putem GPS-a.

Sistem se trenutno testira u Kelnu u Nemačkoj, a Fordovi stručnjaci i zvaničnici Kelna i Ahena zajednički obavljaju taj posao pomoću dva Fordova E-Transit kombija.

Kada se približi zoni, vozač dobije notifikaciju na klaster te softver prilagođava brzinu kretanja vozila. Ipak, vozač ima mogućnost da premosti sistem u svakom trenutku te da postavi vlastite zone u određenim područjima.

Tehnologija bi mogla da uključuje faktore poput doba dana i građevinskih zona.

Testiranje tehnologije će trajati do marta 2023. godine.

Izvor: Klix.ba

Foto i video: Fordčitanja : 233Komentari