home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lamborghini Urus

Lamborghin Urus (njegova doterana verzija koja će tek imati premijeru) pokazuje svoj puni potencijal i novim rekordom na Pikes Peak International Hill Climbu, u kategoriji za serijska SUV vozila.

Ova nova, još neotkrivena varijanta Urusa je naime do vrha u Koloradu stigla za 10 minuta i 32,064 sekunde, a njime je upravljao test vozač Simone Fađoli - koji takođe drži rekord staze za automobile sa pogonom na zadnje točkove.

Iako se Urus nije takmičio na zvaničnom događaju, Lamborghini kaže da su ga na istoj ruti snimili zvanični merioci vremena. Završio je znatno brže od prethodnog šampiona, SUV modela Bentley Bentayga, koji je 2018. godine prešao liniju za 10 minuta i 49,902 sekundi.

Urus je krenuo na Pikes Peak noseći narandžasto-crno-belu kamuflažnu livreju inspirisanu trkom. Dok je veći deo eksterijera modela bio zatamnjen, izgledalo je da Urus prikazuje ažurirani, agresivniji spoljašnji stil.

Lamborgini navodi da je automobil pokretala modifikovana verzija 4,0 litarskog V8 motora sa dva turbo punjača iz standardnog Urusa. Bezbednost je pojačana kavezom i trkačkim sedištem sa pojasevima u šest tačaka. Za vrhunsko prianjanje, Urus je bio opremljen gumama Pirelli P Zero Trofeo R, koje su razvijene zajedno sa Lamborghinijem.

„Odluka da se testiramo na Pikes Peaku odražava Lamborghinijev duh 'očekujte neočekivano' i demonstrira izvanredne performanse novog modela Urus koji će uskoro biti predstavljen,” rekao je Rouven Mor, Lamborghinijev glavni tehnički direktor.

„Pikes Peak je najpoznatiji događaj na brdskom usponu na svetu, kao i izuzetno izazovan za automobil. Neujednačen raspored staze testira ravnotežu šasije, značajne visinske razlike opterećuju pogonski sklop, a vremenski uslovi se mogu veoma brzo promeniti od početka do kraja.”

Očekuje se da će novi Urus dobiti blagu nadogradnju performansi, ali je verovatno da će ga i dalje pokretati isti V8 motor kao i aktuelni automobil. Lamborghini još nije otrkrio performanse, ali će sve otkriti kada 'Urus Evo' bude zvanično predstavljen sredinom avgusta.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 433Komentari