home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche Taycan Turbo S

Novi kralj Nirburgringa kada je reč o električnim automobilima postao je Porsche Taycan Turbo S.

Čak i pre predstavljanja Porsche Taycan je već postavljao rekorde. U avgustu 2019. godine Turbo verzija je postavila vreme na stazi Nirburgring koje je iznosilo 7 minuta i 42 sekunde, a to je učinio test vozač Lars Kern vozeći predprodukcijski prototip. Električni automobil iz Cufenhausena je skinut s trona u septembru 2021. godine kada je Teslin Model S Plaid "zatvorio" krug na Zelenom paklu za 7 minuta i 35 sekundi, ali Turbo S uzvraća udarac.

Ipak, ne radi se o "običnom" Taycanu Turbo S, nego o primerku opremljenom novim paketom performansi i PDCC sistemom (Porsche Dynamic Chassis Control). Osim sportskih sedišta za trke i obaveznog zaštitnog kaveza, električni automobil je bio u fabričkoj konfiguraciji, a čak je težak koliko i automobili koji se mogu pronaći u salonima. Za upravljačem je ponovo bio Kern, koji je postavio novi rekord kruga staze duge 20,8 kilometara s vremenom 7 minuta i 33 sekunde. To znači da je Teslino vreme "oboreno" za oko dve sekunde.

Paket performansi uključuje 21-inčne felne s Pirelli P Zero Corsa gumama, a Porsche 4D Chassis Control je dobio softversku nadogradnju. Kupci mogu da naruče Taycan Turbo S s ovim poboljšanjem putem Porsche Tequipmenta, ali za sada samo u Nemačkoj.

Cena paketa iznosi 13.377 evra te je dostupan isključivo za Taycan Turbo S (2023) čija proizvodnja je počela krajem prošlog meseca. Instalacija se obavlja tek nakon isporuke automobila kupcu, a cena uključuje transport i porez, dok uticaja na garanciju nema.

I dok je Taycan Turbo S uspeo da pobedi Model S Plaid, ipak nije ukupno najbrži električni automobil na Nirburgringu. Tu titulu drži Nio EP9 koji je prešao stazu za 6 minuta i 45 sekundi u maju 2017. godine, ali rekord se ne računa za automobile serijske proizvodnje jer je Nio proizveo samo 16 primeraka. Ista je priča s Volkswagenovim modelom ID. R i njegovim neverovatnim vremenom kruga od 6 minuta i pet sekundi ostvarenim u junu 2019. godine.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto i video: Porschečitanja : 446Komentari