home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Audi A3 fabrika

Trgovinski rat s Kinom bi Nemačku koštao šest puta više nego „Bregzit“, kaže Ifo institut.

Nemačka bi se suočila s troškovima gotovo šest puta većim nego što je generisao „Bregzit“, ukoliko bi Evropska unija isključila Kinu iz svoje ekonomije, saopštio je Ifo institut u ponedeljak, navodeći rezultate studije.

Najveći gubitnik eventualnog trgovinskog rata s Kinom bi bila automobilska industrija, s gubitkom od 8,47 odsto dodate vrednosti. Sledeći bi bili proizvođači transportne opreme s gubitkom od 5,14 odsto, a za njima sledi sektor mehaničkog inženjeringa s 4,34 odsto minusa.

Autori istraživanja, koje je angažovala vbw industrijska asocijacija, kažu da bi kompanije trebalo da se okrenu ka drugim zemljama da bi redukovale zavisnost od određenih tržišta i autoritarnih režima.

Cilj nemačke i politike Evropske unije bi trebalo da bude da „uspostavi strateška partnerstva i sporazume o slobodnoj trgovini s nacijama koje slično razmišljaju, kao što su SAD“, rekao je koautor istraživanja Florijan Dorn.

Ova analiza je uključila simulaciju pet scenarija, uključujući odvajanje zapadnih ekonomija od Kine, u kombinaciji s trgovinskim sporazumom između EU i SAD.

Mada bi takav sporazum mogao da ublaži posledice trgovinskog rata s Kinom, ne bi ih u potpunosti neutralisao. Veće su šanse da bi rezultirao time što bi neto troškovi trgovinskog rata bili u ravni s očekivanim troškovima „Bregzita“, saopštio je Ifo.

Izvor: Auto Moto Show

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Audičitanja : 573Komentari