home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Nissan Alijansa

Kompanija Reno je pristala da prilikom preraspodele smanji svoj udeo deonica u kompaniji Nisan motor co., kako bi se smanjile dugogodišnje trzavice u savezu sa tom kompanijom.

Kako prenosi Blumberg, svaki od partnera će zadržati po 15 odsto udela, dok će Reno ostatak svog udela preneti u francuski trast radi koordinisane prodaje.

U saopštenju se navodi i da je potrebno da taj plan usvoje odgovarajući odbori kompanija, navodi Tanjug.

Dodaje se da Reno, Nisan i mlađi partner iz alijanse Micubiši Motors planiraju da napreduju kroz saradnju na specifičnim projektima, uključujući Indiju, Južnu Ameriku i Evropu.

Nisan će takođe ulagati u Renoovo preduzeće za električna vozila i softver, a kako bi postao i strateški akcionar.

„Promena strukture kapitala trebalo bi da pomogne da alijansa ostane održiva, održavajući sinergiju i otvarajući strateške mogućnosti na obe strane. Reno je odoleo pritisku i sada je u poziciji da bolje alocira višak kapitala za rast i akcionare“, rekao je analitičar Džefrija Filip Hušoa.

Blumberg navodi da će se konačni sporazum pozabaviti neravnotežom moći koja je dugo mučila rukovodioce u Japanu. Iako Reno drži veći udeo od 43 odsto sa pravom glasa, Nisan proizvodi više automobila dok poseduje 15 odsto udela u francuskom proizvođaču automobila bez prava glasa.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rsčitanja : 319Komentari