home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Ford Focus ST

Ford još uvek utvrđuje u koliko segmenata treba da bude prisutan usred njegove kontinuirane potrage za profitabilnošću u Evropi, rekao je izvršni direktor Džim Farli.

Evropa je druga najveći Fordov region u smislu prihoda, a ostvarila je 25,6 milijardi dolara u odnosu na 109 milijardi dolara na svom vodećem tržištu Severne Amerike.

Ford još uvek odlučuje o veličini svog prisustva u regionu van svog poslovanja sa kombijima, rekao je Farli. „Odluka je zaista 'koliko nam treba?'. Koliko inženjera, koliko ljudi nam treba u Evropi i koliki nam je profil potreban u putničkim automobilima?“, navodi Farli.

Ford je još ranije najavio kraj proizvodnje za Fiestu (ukida se ove godine) i Focus (kraj od 2025. godine).

Proizvodnja Mondea je završena prošle godine, dok se Galaxy i S-May takođe gase bez direktne zamene.

Ford će ukinuti do 3.200 radnih mesta širom Evrope, saopštio je u januaru nemački sindikat IG Metal, pošto smanjuje obim razvojnog posla koji obavlja u Evropi. Smanjenje će uticati na 2.500 zaposlenih u razvoju proizvoda i do 700 u administraciji, što će uticati na Belgiju, Nemačku i Veliku Britaniju, saopštio je sindikat.

Ford nije želeo direktno da komentariše smanjenje, ali je istakao da kompanija prolazi kroz značajnu transformaciju. „Do 2030. svi novi putnički automobili koje Ford prodaje u EU biće električni, a do 2035. sva nova komercijalna vozila Ford Pro biće električna“, navodi se u januarskom saopštenju. „Ova transformacija zahteva značajnu promenu u načinu na koji razvijamo, pravimo i prodajemo Ford vozila i uticaće na našu organizacionu strukturu, talenat i veštine koje će nam trebati u budućnosti.”

„S obzirom na promenljivo makroekonomsko okruženje i okruženje potražnje u Evropi, mi ćemo izvršiti promene neophodne da obezbedimo održivo poslovanje koje dosledno generiše prinose iznad naše cene kapitala“, kaže se u saopštenju.

Ford bazira svoje poslovanje oko svoje profitabilne divizije kombi vozila, kao i SUV vozila. U martu, Ford će otkriti novi električni kompaktni krosover baziran na MEB platformi Volkswagen grupe koji će se naći u prodaji do kraja 2023. Nekoliko meseci nakon toga će uslediti drugačija karoserijska verzija ovog automobila. Oba će biti pravljena u Kelnu, Nemačka, kao deo investicije od 2 milijarde evra.

Takođe, stiže i Ford Puma EV, koji će biti lansiran 2024. nakon predstavljanja u leto 2023. godine.

Fordova divizija Model E ima za cilj da proda 600.000 električnih automobila godišnje u Evropi do 2026. godine, a svaki putnički automobil u salonima će biti električan do 2030. godine.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 551Komentari