home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Mustang Mach-E

Američki proizvođač automobila Ford Motor očekuje da će njegovo odeljenje za električna vozila i u ovoj godini poslovati s gubitkom, od tri milijarde dolara, dodajući da profitabilnost očekuju do kraja 2026.

Počev od rezultata za prvo tromesečje, koji će biti objavljeni 2. maja, Ford će izveštavati o rezultatima po poslovnim odeljenjima Model e (električna vozila), Blue (vozila s unutrašnjim sagorevanjem) i Pro (komercijalna vozila i usluge), a ne više po geografskim regijama.

Glavni finansijski direktor John Lawler je rekao će ubuduće objavljivati kvartalne i godišnje podatke o prodaji i udeo na pet glavnih svetskih tržišta kompanije.

Kompanija prognozira da će odeljenje električnih vozila u periodu od 2021. do 2023. zabeležiti gubitak od šest milijardi dolara, uključujući i prošlogodišnju 2,1 milijardu dolara. Odeljenje bi trebalo da bude profitabilan pre kraja 2026. godine, dodaju.

U 2022. Ford je u Kini zabeležio gubitak pre oporezivanja od 600 miliona dolara, u Evropi je poslovao s pozitivnom nulom, a u Južnoj Americi bio u plusu od skromnih 400 miliona dolara. Najveći deo dobiti pre kamata i poreza, od 9,2 milijarde dolara, ostvario je u Severnoj Americi.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 372Komentari