home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Jaguar I-Pace

Jaguar je saopštio da je potpisao ugovor sa Teslom za pristup Teslinoj mreži za punjenje u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Kompanija je istovremeno najavila da će njeni električni modeli sledeće generacije, koji će biti lansirani 2025. godine, imati North American Charging Standard (NACS) konektor koji je razvio Tesla. Novi modeli će tako moći da se pune bez potrebe za adapterom.

Jaguar nije zaboravio na svoje sadašnje kupce, koji voze Jaguar I-Pace. Plan je da se od Tesle nabave NACS adapteri za I-Pace vozače, kada budu dostupni. Pretpostavlja  se da se takvi adapteri mogli da se pojave na tržištu 2024. jer je ovu godinu pominjalo nekoliko drugih proizvođača koji su se prijavili za prelazak sa CCS1 na NACS konektor za punjenje u Severnoj Americi.

Jaguar dodaje da će usvajanje NACS-a biti sveobuhvatno, uključujući vozila, kućne jedinice za punjenje i adaptere za starije modele.

Sporazum sa Teslom je deo strategije za stvaranje globalnog ekosistema električnih vozila.

Lista brendova koji nameravaju da ugrade NACS utičnice za punjenje u svoja vozila u Severnoj Americi, počev od 2025. godine, već je premašila 10: Ford, General Motors, Rivian, Volvo Cars, Polestar, Mercedes-Benz, Nissan, Fisker, Honda (sa Acurom) i Jaguar plus Tesla i Aptera.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 349Komentari