home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Muzika

Dok ste za volanom važno je paziti na okolinu i saobraćaj, a muzika koja trešti sa zvučnika mogla bi da vam poremeti koncentraciju. Ovi podaci pokazuju koje kompozicije bi najlakše mogle da vas ometu.

Osećaj vam je sigurno poznat. Vozite automobil, sami ste u njemu, muzika iz zvučnika trešti, a vi uživate i pevušite… ali, koliko vam je u tom trenutku pažnja na putu, a koliko na samoj pesmi koja u tom trenutku svira? Ovo pitanje su si postavili straživači iz australijske kompanije Compare the Market, koja se bavi osiguranjima, pa su pokušali da dokuče odgovor na pitanje – koja muzika je dovoljno “zarazna” da vozačima izazove privremeni poremećaj u koncentraciji?

Istraživanje su sproveli uz pomoć Spotifya i njegovih najslušanijih plejlista namenjenih za slušanje u vožnji. Zatim su najčešće reprodukovane pesme s tih lista rangirali prema četiri karakteristike: brzini ritma, energičnosti, plesnosti i jačini. Listu tako rangiranih kompozicija predvodi zarazna dvadesetak godina stara melodija Dragostea Din Tei, moldavijske grupe O-Zone. Za tu kompoziciju je utvrđeno da bi najverovatnije mogla da ometa vozača, ako uz nju zapeva dok vozi, prenosi Autonet.hr.

Na listi sledi globalni hip-hop hit Empire State of Mind (Jay-Z i Alicia Keys), potom su se našli Pump It (Black Eyed Peas), Wanna Be Startin’ Somethin’ (Michael Jackson) te na petom mestu All About That Bass (Meghan Trainor). Kao što vidimo, lista je šarolika, a do desetog mesta postaje još zanimljivija. Tako među ometajućima možemo naći i letnji hit Despacito ili austrijskog DJ-a Ötzija s nekada popularnom pesmom Hey Baby.

S druge strane, najmanje mogućnosti da vam izazove probleme u vožnji, jesu kompozicije poput Circle of Life iz filma Kralj Lavova (Carmen Twillie), Wonderful Tonight (Eric Clapton) ili Brothers In Arms (Dire Straits) – redom lagane, tihe i opuštajuće melodije.

“Dok ste za volanom, važno je biti svestan svoje okoline i ostati bezbedan. Morate da bude svesni vrste muzike koju puštate te toga da li ona može da izazove gubitak koncentracije. Ako se izgubite u muzici, to bi moglo dovesti do rizičnog ponašanja u vožnji, poput prebrze vožnje pri čemu ne primećujete važne saobraćajne znakove”, zaključuju istraživači.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 379Komentari