home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tesla autopilot

Proizvođači automobila nas ubeđuju da je iza ugla dan kad će nam kompjuter oteti upravljač iz ruke, međutim sudeći po incidentima u kojima učestvuju autopilotski sistemi, izgleda da ćemo još neko vreme morati da držimo volan u ruci i oči na putu.

Današnja tehnologija, naime, pre se može svrstati u kategoriju vozačke asistencije nego sistema za samoupravljanje, čemu u prilog govori i video isečak koji možete pogledati u nastavku. Ovi sistemi koriste brojne kamere, senzore i radare kako bi ‘osetili’ stanje oko sebe, te zadržali automobil unutar iste trake. Međutim, sistemi poput Teslinog ne raspolažu dovoljno sofisticiranom tehnologijom za registrovanje stanja ispred vozila koje prate.

Thatcham Research je upotrebio upravo ovaj nedostatak kako bi objasnio zašto ne možete prepustiti upravljanje autopilotskom sistemu.

Naime, nakon što vozilo ispred Tesle izbegne ‘automobil’ zaustavljen u traci, autonomni sistem ne uspeva da učini isti manevar.

Možda se i vama desila slična situacija kad vam je pogled opstruirao kombi ili više vozilo. Iz istog razloga potrebno je držati veće odstojanje od vozila ispred, ali i da pratite situaciju što dalje ispred automobila koji pratite.

Proizvođači automobila su i sami svesni ograničenja svojih proizvoda, pa jasno ističu da je autopilotskim sistemima potrebna ljudska podrška. Mnogi korisnici ova upozorenja zanemaruju i iznalaze kojekakve metode kojima nastoje da zavaraju sistem, čime ugrožavaju svoju i bezbednost svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Izvor: Tportal.hr / Thatcham Research

Foto: screenshot / YouTubečitanja : 360Komentari