home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kolekcija Ferrari F40

Sultan od Bruneja ima puno automobila, a njegov slučaj "autozavisnosti" je rezultirao nekim od najzanimljivijih Ferrarija koji su ikada napravljeni, iako mnogi od njegovih automobila nisu baš ono što su u Ferrariju zamislili kao model F40.

Sajt Jalopnik se pozabavio istraživanjem koliko tačno Ferrarija F40 sultan ima, ali je do te informacije bilo veoma teško doći zbog zatvorenosti ove male azijske države. Srećom, kompanija Car Throttle je istraživala McLaren F1 i napravila odličan animirani snimak koja daje tačan i potpun spisak svih F40-ica koje je sultan iz Bruneja modifikovao pre nego što ih je preuzeo iz fabrike.

Podsećamo, sultan od Bruneja je dugo trošio svoje naftno bogatstvo na posebne automobile. Osim pomenutih McLarena F1, on je naručivao Bentleyjeve SUV-ove, Ferrari 456 vozila pretvorena u karavane, brojne vanserijske Aston Martine i druga zanimljiva vozila, a jedan od njegovih većih automobilskih projekata je skupljanje kolekcije Ferrarija F40.

Ali ovo nisu obične F40-ice. Sultan je želeo da njegovi automobili imaju volan na desnoj strani. I da budu potpuno u koži. I u bojama koje nisu predviđene za ovaj čuveni crveni automobil ograničene proizvodnje. Ferrari ne bi tako pravio model F40, ali je kompanija rado malo zažmurila dok se Pininfarinin automobilski guru Paolo Garella (čuven po tome što je preporodio Stratos i Ferrari P4/5) bavio magijom. Rezultat je bio kolekcija F40-ica, koje gotovo sve imaju volan s desne strane, sve imaju kožne enterijere i boje koje nisu uobičajene. U video snimku kompanije Car Throttle pravu istinu o ovim automobilima otkriva sam Paolo Garella.

Procenjivalo se da sultan ima između šest i deset modifikovanih F40-ica, a poznato je da je dva prodao u Evropi, posredstvom kompanije Talacrest.

Snimak dematuje sve glasine i daje konačan spisak svih sultanovih F40-ica. Računa se da ih je jedanaest: sedam putničkih automobila koje je kompanija Pininfarina transformisala za sultana, još dva F40 LM-a, od kojih je jedan poznati crni automobil s crvenom trakom, kao i još dva automobila koja očigledno nikad nisu napustila Evropu - žuti RHD automobil i jedan sivi s volanom na desnoj strani.

Garella kaže da su ti automobili napravljeni pre nego što je stigao u Pininfarinu, pa njihova tačna istorija ostaje delimično u magli.

Pominje se i nekoliko promena performansi koje su urađene na većini ovih automobila. Osim nove boje i revidiranog enterijera, neki automobili su dobili nove auspuhe i ECU (Electronic Control Unit) sistem koji su povećali snagu već impresivnih performansi F40 modela.

"Naravno, unapređenja performansi nisu veoma važna ako ne vozite svoje automobile", rekao je Garella za Car Throttle i upravo to se i dogodilo s većinom njih. Poput mnogih drugih sultanovih automobila, očigledno je da je većina F40-ica ostala bez kilometraže. Samo tri automobila je neko vozio: jedan LM, jedan žuti i jedan sivi.

Izvor: Klix.ba / Car Throttle

Foto: Screenshot / YouTubečitanja : 376Komentari