home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Koji pogon je najbolji na snegu?

Svake zime se iznova susrećemo s diskusijom u vezi s tim koji je pogon najbolji, da li je to zadnji, prednji ili onaj na sve točkove. U principu, sve zavisi u odnosu na ono što preferirate.

Džonatan Benson iz Tyre Reviewsa je pokušao da komparaciju napravi na jednom vozilu, ali kao što znamo, veoma je teško pronaći automobil dostupan u sve tri pogonske konfiguracije, pišu Vrele Gume.

Najbliža stvar tome bi bio „plug-in“ hibrid koji u električnom režimu koristi za pogon prednju ili zadnju osovinu, a SUS motor za onu drugu. U hibridnoj postavci angažuju se naravno svi točkovi. Ili, kako Džonatan predlaže, Tesla Model 3 Performance, koji vozaču omogućava da podesi koliko snage želi da pošalje na svaku od osovina. Možda je to najbolja opcija, ali je važno napomenuti da ovaj automobil ne može svu snagu da pošalje na prednju ili zadnju osovinu na „tradicionalan“ način, jer one nisu povezane pogonskim vratilom, tako da se samo reguliše količina energije koju primaju elektromotori.

Kako je Džonatan otkrio na snegom prekrivenoj stazi koju je iznajmio Michelin, kompanija je obezbedila performantne „all season“ gume. Tesla pak, ima keca u rukavu kada je njegov pogonski sistem u pitanju, jer ne dozvoljava 100-odstotni pogon na zadnje ili prednje točkove kada je volan „ispravljen“ a papučica gasa pritisnuta „do daske“.

Dakle, ovo je najbliža stvar koja može da imitira sve tri konfiguracije a da se ne koriste tri ili dva različita vozila. U suprotnom, imali bismo poređenje pogonskih sklopova umesto poređenja ponašanja u vožnji između RWD, AWD i FWD pogonskih postavki.

Pre gledanja videa, na koji pogon biste se kladili po pitanju vožnje na snegu?

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: Screenshot YouTubečitanja : 564Komentari