home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota Corona

U Toyoti ne radi Baba Vanga, nemaju vračare, tarot majstore i ljude bliskih struka, koji budućnost vide kao mi nevidoviti prošlost. Šalu na stranu, niko u Toyoti nije mogao da predvidi da će model Corona, predstavljen 1957. godine danas imati drugačiju simboliku, odnosno da će ga povezivati s koronavirusom, prenosi Revija HAK.

Inače, ime Toyotinog modela Corona je vezano uz drugi automobil japanske kompanije – Crown. Naime, mudre marketinške glave su odlučile da samo prevedu krunu na latinski i dobili su Coronu!

Te 1957. godine mala limuzina Corona se pojavila  s 1,0 litarskim motorom i bila je dugačka 392 cm, što bi je danas svrstalo u krug malih gradskih automobila. Mnogi delova je pozajmljeno s Crowna i Mastera, a zbog samonoseće karoserije masa je bila tek jednu tonu.

Toyota Corona

Proizvodnja Corone je potrajala sve do 2002. godine, a predstavljeno je ukupno deset generacija ovog vozila. Poslednja verzija je bila dugačka četiri i po metra i imala je nekoliko benzinskih i dizelskih motora (1,6, 1,8, 2,0 i 2,2 L).

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Toyotačitanja : 273Komentari