home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Skladište

Pre neki dan smo pisali o BMW-u Serije 7 koji se prodaje na eBayu, a koji je 23 godine proveo u zaštitnoj kapsuli. Kako piše Jutarnji.hr, sada iz Argentine dolazi još bolja priča koju će, verujemo, pozdraviti svi ljubitelji automobila.

Sve počinje pre trideset godina i govori o totalnom krahu nakon godina velikog uspeha, jedne od najpoznatijih argentinskih kuća za prodaju automobila, Ganza Sevel iz Avellanede, lučkog predgrađa Buenos Airesa. Kuća je uglavnom bila vezanu uz domaću korporaciju Sevel Argentina koja je od 1980. do 1999. proizvodila i distribuirala licencne Fiate, Peugeote, Chevrolete i Citroëne, ali i uvozila globalne modele Alfa Romea, Fiata, Lancije, Chevroleta i Citroëna.

Sve je bilo sjajno dok jednog dana Ganza Sevel nije zatvorio vrata. Pričalo se da su vlasnici, otac i sin Ganza umrli u kratkom vremenu, ubrzo jedan za drugim, ali šaputalo se i o tome da su obojica bili žrtve mafije i da su doživeli mučan kraj. Kako bilo, kuća Ganza Sevel je zauvek prestala s radom, a puno toga je po pitanju imovine iza oca i sina ostalo decenijama nerazrešeno, pa tako i po pitanju velikih hangara s potpuno novim automobilima, nedaleko od salona smeštenih na aveniji Pavon.

Skladište

Trideset godina kasnije, zemljište na kome su se još uvek nalazili uglavnom ispražnjeni hangari, nakon dugotrajnih procesa vezanih za vlasništvo, prodati su novom vlasniku. Njega zanima isključivo prenamena zemljišta pa je naložio da se sve sruši, a "starudija" koja se još nalazi unutra izbaci.

Skladište

Njemu beznačajno, ali reč je o nekoliko desetina automobila s nula kilometara koji nikad nisu bili prodati te prekrivenih prašinom i prljavštinom, a koji nikad u stvari nisu bili ni dekonzervirani, od kada su stigli brodom iz Evrope i smešteni u skladište.

Skladište

Tu je na scenu stupila firma Kaskote Calcos, specijalizovana za stajling vozila, ali i prodaju polovnih automobila. Obvezali su se da uklone automobile a još nisu saopštili šta će učiniti s automobilima, jer očekivano, situacija s dokumentacijom ovih vozila, sada nakon 30 godina nije potpuno jasna.

"Bilo je to poput "vremenske kapsule“ argentinskog automobilskog tržišta devedesetih", izjavili su momci iz ekipe koja se bavi sređivanjem automobila, o prvom utisku kad su ušli u prostor s automobilima poput Fiata Una, Dune, Tipa i Tempre, Peugeota 405 te nekoliko Alfa Romea 33.

"Imali smo sreću jer su kontaktirali upravo nas nudeći nam seriju vozila s 0 km starih 30 godina.

Novi vlasnici nisu imali baš nikakvog interesa za ovo automobilsko blago. Zanima ih samo zemlja, a za automobile su verovali da su za otpad. Mi verujemo da nisu! Rekli su nam da maknemo starudiju napolje da mogu sve da urede za prodaju zemljišta..", kažu iz Kaskote Calcosa.

Zanimljiva priča, i nadamo se da će bar neke od ovih automobila uspeti da registruju i voze... Bilo bi cool posedovati 30 godina star moderni klasik s 0 kilometara, slažete se? Na fotografijama možete videti neke od Fiata koje su već počeli "vraćati u život"..

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Kaskote Calcosčitanja : 3454Komentari