home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Automobil koji je svojom pojavom početkom ovog veka nemoguće učinio mogućim, otišao je u istoriju nakon 450 proizvedenih primeraka.

Zaostavština Veyrona će sigurno biti zanimljiva mnogim budućim generacijama zaljubljenika u automobile, generacijama koje dolaze i koje će se tek diviti neverovatnim stvarima koje ovaj automobil čine toliko posebnim, podseća sajt Automobili.hr.

Za neke od njih ste već čuli, a danas vam donosimo deset neverovatnih činjenica o Veyronu koje možda niste znali.

1. Gubitak energije kod punog opterećenja motora Veyrona je toliki da bi se njime tokom zime moglo grejati deset porodičnih kuća.

2. Potrebno je petnaest sati da bi se proizveo jedan hladnjak Veyrona, a svaki primerak ima deset hladnjaka.

3. Kočnice Bugatti Veyorna mogu da izdrže temperature do čak 1.800 stepeni Celzijusa.

4. Vazdušna kočnica Veyrona, pod uglom od 55 stepeni, generiše čak 70% sile kočenja prosečnog automobila.

5. Veyron koristi specijalno proizvedene gume koje je razvio Michelin. Zadnja guma je široka čak 37 centimetara, a zanimljivo je da zamena ovih guma košta oko 70 hiljada dolara.

6. Da bi se napravio rezervoar za gorivo Bugatti Veyrona zapremine 100 litara, potrebno je čak osam radnih dana.

7. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 2,8 sekundi, a zanimljivo je da mu je za kočenje od 100 do 0 km/h potrebno čak i manje od toga.

8. Svaki novi primerak automobila je bio testiran 500 kilometara, a zatim se vraćao u fabriku gde je vršeno poliranje koje je trajalo čitava dva dana.

9. Pri maksimalnoj brzini Veyron "usisa" čak 47.000 litara vazduha u minutu, što odgovara količini vazduha koju će prosečan čovek udahnuti tokom četiri dana.

10. U slučaju da se Veyron vozi maksimalnom brzinom, rezervoar goriva zapremine 100 litara potrošio bi se za svega 12 minuta.

Izvor: Radiosarajevo.ba / Automobili.hrčitanja : 1252Komentari