home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford fabrika

Automobili koji često pate od kvarova se ponekad nazivaju i automobilima proizvedenim u ponedeljak ujutro. To se događalo prilično često, posebno u 20. veku. Manje je poznato da su u SAD-u bili posebno cenjeni automobili proizvedeni sredom koji su se prodavali u velikim količinama, piše francuski magazin L’Argus.

U prošlom veku automobil u ponedeljak ujutro je bio sinonim za automobil pun nedostataka, koji su zaposleni još uvek umorni od vikenda nevoljko sastavili početkom nedelje. Često bi otkazali brisači vetrobranskog stakla, motor je trošio previše ulja, zveckalo bi iz svih uglova vozila dok polovina tipki na ploči s instrumentima nije radila.

Kako piše Revija HAK, automobil proizveden u ponedeljak ujutro se bazira na činjenicama. Još jedan dan je bio problematičan, a to je petak ujutro. Proizvođači poput Forda, GM-a i Chryslera su uvek isplaćivali bonuse četvrtkom. To su dogovorili moćni sindikati. Radnici su sa svežom isplatom često posećivali kafiće i pabove četvrtkom uveče. Kao rezultat toga, problemi u završnoj obradi bi se pojavljivali i četvrtkom.

Automobili za rukovodioce fabrika su montirani u sredu. Jednostavno zato što bi mogućnosti za nedostatke bile manje. Trgovci su to iskoristili nateravši svoje kupce da veruju da imaju u ponudi automobile proizvedene sredom. Navodno su mnogi Amerikanci bili namamljeni da tako kupuju automobil.

O tom fenomenu je čak pevao i legendarni Johnny Cash. Pesma se zove Wednesday Car.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 1219Komentari