home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen Half-track Fox

Volkswagen je završio restauraciju jednog posebnog kombija T1. Poluguseničar koji je konstruisan šezdesetih godina prošlog veka je dugo čekao obnovu i napokon je zasijao…

Volkswagen Half-track Fox

Takozvani Half-track Fox je započeo život kao kombi VW T1 iz 1962. godine. Vozilo je došlo u ruke austrijskog mehaničara Kurta Kretznera, koji ga je modifikovao za vožnju u Alpima. Kretznerov cilj je bio da proizvede kombi koji bi mogao lako da se nosi s teškim terenima na planinskim obroncima, a da pritom bude jednostavan u vožnji, navodi Revija HAK.

Volkswagen Half-track Fox

Aluminijumske gusenice s gumenim blokovima su postavljene na dve osovine na zadnje točkove od 13 inča. To je omogućilo dobru vožnju napred na snegu i blatu. U međuvremenu, dve osovine napred su opremljene dvostrukim točkovima od 14 inča i omogućile su vozilu da ima okretnost konvencionalnog kombija. Half-track Fox je zadržao standardni motor, 1,2 litarski benzinac sa samo 33 konjske snage. Dve osovine s gusenicama su opremljene blokadom diferencijala. Najveća brzina je samo 35 km/h.

Volkswagen Half-track Fox

Na početku je Kretzner imao velike planove, ali završio je samo dva primerka. Krajem 2018. jedini preživeli Half-track Fox je prosleđen Odeljenju za klasična vozila Volkswagen privrednih vozila, koje ga je vratilo u originalno stanje.

Enterijer je bio prilika za kreativnost restauratorskog tima, jer nije bilo pravih zapisa o originalnom izgledu vozila. Unutra je ugrađen sveži element od bukve i bora zajedno s priborom za alate i drugu opremu prikladnu za alpske uslove. Nakon završetka u februaru 2022., Volkswagen je poslao vozilo na sneg. Test vožnja je otkrila iznenađujuću sposobnost vožnje uzbrdo…

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 608Komentari