home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Zastava 750 SC

Legendarni Fića i danas ima mnogo poklonika, a među njima je i mladi bračni par iz Beograda, Jovana i Marko, koji u svojoj kolekciji imaju i jednog zanimljivog Fiću.

U pitanju je Zastava 750 SC iz 1978. godine, a ostaće upamćen po tome što je na proputovanju Evropom posetio i Nirburgring, piše Index.hr.

Zastava 750 SC

"Pre svega, put za Ring bila je ideja za medeni mesec mog supruga Marka, a u okviru našeg putovanja po Evropi našim automobilima. Isplanirali smo da posetimo najveće evropske gradove na našem putu do Nemačke, ali i da Fiću upišemo u listu legendarnih automobila koji su vozili krugove po ovoj stazi", kaže nam ponosna vlasnica.

Zastava 750 SC

Na ovom putovanju Fića je imao pratnju još jedne legende. Bila je to Markova Opel Calibra V6 iz 1992. godine. Fića je dan pre puta pregledan, zamenjeno je ulje i montirane su četiri nove Tigar gume. Rezervni delovi zbog eventualnih kvarova smešteni su u kofer na krov automobila.

Put dug preko 2000 km doveo ih je do brojnih gradova. Na proputovanju su posetili Budimpeštu, Prag, Frankfurt, na sever sve do Hamburga i Libeka. Fića je svuda izazivao velik interes prolaznika.

Zastava 750 SC

Ponosnu vlasnicu Fiće iznenadilo je što ovaj auto nije ispario iz memorije mnogih stanovnika zapadne Evrope. „Mnogi su me pitali koji je auto u pitanju, a vrlo iznenađujuće, mnogi ljudi su i znali koji je ovo auto. Čuli su za Zastavu, prepoznavali su poznati oblik Fiata 600 i želeli su da čuju više o istoriji ove saradnje.

Fića je restauriran pre pet godina i odlično je podneo put bez ijednog kvara. Na kraju je odvezao i krug na Nirburgringu, i to s fabričkim motorom.

„Najveće iznenađenje mnogih posetilaca Ringa bilo je to što je Fića došao s fabričkim motorom. Mnogi su tražili da vide što je ispod haube, a kada su videli Zastavin motor s par manjih izmena, bili su, malo je rečeno iznenađeni“, otkriva nam Jovana.

Izvor: Index.hr

Foto: Yugoverse za Index.hrčitanja : 2490Komentari