home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vision-S 02 concept

Kompanija Sony je najavila svoje planove ulaska na tržište automobila, a potvrda toga jeste još jedan električni automobil predstavljen na CES sajmu u Las Vegasu.

Sony je pokazao električnu limuzinu Vision-S još 2020. godine zajedno sa svojom tehnologijom autonomne vožnje i entertainment sistemima, a godinu dana kasnije je započelo testiranje prototipa legalnog za puteve. Međutim, ni tada se nije činilo da će ubrzo stići produkcijska verzija.

Vision-S 02 concept

Ipak, sada Sony pokreće novu kompaniju Sony Mobility Inc koja će zaživeti na proleće ove godine, koja će predstavljati ulaz japanske kompanije na tržište električnih automobila. Zahvaljujući ovoj najavi vrednost Sonyjevih deonica je porasla za više od 4,5 posto.

Poslovni model japanskog giganta se razvija na bazi vlastitog AI sistema i robotike, koji će "pokazati svetu da možemo živeti u harmoniji s robotima".

Vision-S 02 concept

Deo ove ekspanzije u mobility sektor jeste i konceptni SUV pod nazivom Vision-S 02. Reč je o novom električnom automobilu sa sedam sedišta, koji koristi istu platformu i tehnologiju prozivodnje kao i prethodna limuzina, a pokreću ga dva motora sa po 268KS postavljena na obe osovine.

Vision-S 02 concept

Sony nije objavio podatke o performansama električnog SUV-a, ali se zna da će moći da postigne brzinu veću od 180 km/h. Koju će bateriju imati, za sada se takođe ne zna.

Što se tiče dimenzija, biće dug 4.895, širok 1.930 i visok 1.651 mm, što znači da će približno odgovarati dimenzijama Teslinog crossovera Model Y.

Vision-S 02 concept

Sony je u sedišta automobila ugradio zvučnike koji stvaraju 3D audio iskustvo tako da će putnici imati osećaj da su na koncertu omiljenog izvođača. Panoramski infotainment inferfejs i zasebni zadnji ekrani se mogu koristiti za gledanje različitog sadržaja i igranje igara putem daljinske veze s konzolom Sony PlayStation.

Sony nije prva tehnološka kompanija koju interesuje tržište automobila, jer je u tome i Apple barem od 2014. godine. Google razvija infotainment softver za proizvođače automobila poput Forda i Volvoa, a LG i Panasonic su među dobavljačima baterija namenjenih automobilima.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto i video: Sonyčitanja : 1560Komentari