home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Citroen 2CV EV

Uprkos slavnoj istoriji, čini se da Citroën ne gleda blagonaklono na retro inspirisan trend koji je popularan među električnim vozilima, a pritom mislimo na modele poput Volkswagena ID. Buzz, Fiata 500e i Hondu e.

Međutim, to nije sprečilo nezavisnog makedonskog dizajnera Dejana Hristova (kojeg smo vam već predstavili s renderima električnog Yuga budućnosti) da predloži reinkarnaciju kultnog Citroëna 2CV, koji bi mogao da se vrati kao električni crossover minimalističkog dizajna s linijama originalnog pretka, navodi Jutarnji.hr.

Citroen 2CV EV

Umesto blagih implementiranja stilskih elemenata originala, dizajner je zadržao kompletnu kultnu siluetu originalnog 2CV-a (proizvodio se od 1948. sve do 1990.), uključujući zaobljeni oblik krovne linije, naglašene blatobrane i karakterističan poklopac motora.

Citroen 2CV EV

Tamno zatamnjena LED svetla, minimalistička maska, kamere koje zamenjuju retrovizore i zadnja široka svetla donose 2CV u moderna vremena sa zanimljivim obrtom. Umesto da se odluči za konvencionalni pristup, dizajner se odlučio za podignuti izgled crossovera. To je postignuto velikim aluminijumskim felnama u stilu turbine i povećanim rastojanjem od tla. Plastična obloga je ograničena na donji deo branika i pragove, održavajući izgled elegantnim. Ostajući veran suštini originala, veliki deo krova se povlači za doživljaj vožnje na otvorenom.

Citroen 2CV EV

Ono što se stvarno razlikuje od ere originala je oprema, budući da današnji kupci ne mogu živeti s brisačima na ručni pogon i nedostatkom klima-uređaja. Tako bi kabina s pet sedišta 2CV EV sadržavala sve potrebne pogodnosti, uključujući ekran osetljiv na dodir za infotainment, kontrolu klime, električne prozore i odgovarajući audio sistem.

Što se tiče dimenzija, 2CV EV je u odnosu na original narastao za 381 mm, što je rezultiralo dužinom od 4241 mm. To bi ga svrstalo među moderne SUV-ove B segmenta poput Peugeota 2008 ili Opela Mokke, ako izdvojimo najoriginalnije.

Iako je ova digitalna studija dizajna još tek teoretska, Hristov zamišlja da bi mu u proizvodnji odgovarala Stellantisova STLA Small platforma.

Izvor: Jutarnji.hr

Renderi: Dejan Hristovčitanja : 1001Komentari