home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Pro Electric SuperVan

Mnogi primerci Fordovog kombija Transit rade vredno iza scene ovogodišnjeg Festivala brzine Goodwood, a jedan zaista poseban se našao na centralnoj sceni.

Reč je o konceptu koji poseduje četiri električna motora koji zajednički isporučuju 1.973 KS na sva četiri točka, a koji od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od dve sekunde.

Ford Pro Electric SuperVan

Ovo je četvrti SuperVan koncept u seriji koja datira još od 1971. godine kada je neko dobio ideju da "spakuje" V8 motor iz modela GT40 u Transit prve generacije. Ford je taj trik ponovio osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka kada su se pojavili SuperVan 2 i 3, ali ovog puta je stigla električna varijanta.

Ford Pro Electric SuperVan

Kombi je razvio STARD Motorsport, a debi je zakazan za vikend na Festivalu brzine Goodwood. Za upravljačem će biti pobednik trke 24 sata Le Mana Romain Dumas, a u Fordu se nadaju da će Pro Electric SuperVan privući interes za produkcijski E-Transit i Ford SYNC povezivost.

Ovakvi projekti su često bazirani na unikatnim šasijama i tek nalikuju na pravi automobil, a to je delimično istina za ovaj SuperVan koji sadrži karbonske panele koji sakrivaju "čelične cevi". Ipak, iz Forda kažu da je pod u stvari preuzet od kombija E-Transit Custom.

Ford Pro Electric SuperVan

Ukupni oblik je takođe veoma sličan, s prednje strane i iz profila. Prednji spliter, agresivni pragovi, tanki retrovizori i fiksirani prozori govore da je bez sumnje reč o specijalnom Transitu, a zadnji deo je posebna priča s krovnim spojlerom i ogromnim difuzorom koji stvaraju najviše downforcea i privlače najviše pažnje.

U unutrašnjosti kombija je zaštitni kavez, mali upravljač presvučen Alkantarom, veliki digitalni instrument klaster te ekran osetljiv na dodir u stilu tableta, baš kao onaj koji se nalazi u Mustangu Mach-E i potencijalno u E-Transitu Custom (2023).

Ekran osetljiv na dodir i Fordov SYNC povezivi hardver će omogućiti vlasnicima E-Transita da pronađu stanice za punjenje nakon što pređu 380 km, električni domet koji će ponuditi Fordov električni kombi. Ford SYNC je deo i koncepta, ali rekonfigurisan je za obavljanje poziva i izbor između Road, Track, Drag, Drift i Rally modova vožnje, kao i tri nivoa regenerativnog kočenja. Takođe, slaće podatke o performansama Fordovim inženjerima.

Dumas bi mogao da pokaže i Tire Cleaning mod koji omogućava "burnout" guma kako bi se pripremile i zagrejale za start.

Izvor: Klix.ba / Carscoops.com

Foto: Ford

Video: Ford / Top Gear

čitanja : 236Komentari