home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Italdesign Climb-E

Italdesign je svoje aktivnosti proširio i na druge industrije, uključujući urbanu mobilnost. Tako je na CES sajmu u Las Vegasu predstavio novi Climb-E, autonomno vozilo-kapsulu sa prostorom za četiri putnika.

Ova 55-godišnja kompanija slavi svoju godišnjicu na CES-u, a Climb-E je njen pogled na buduću mobilnost.

Namenjen da bude produžetak kuće ili kancelarije, Climb-E omogućava korisnicima da rezervišu vožnje pomoću aplikacije. Dizajn kapsule omogućava da se podigne na različite spratove zgrada, a može da se poveže sa drugim kapsulama na potpuno električnoj platformi.

Italdesign Climb-E

Kada završi svoj posao i vrati se kod kuće, kapsula može da deluje kao druga prostorija u stanu.

Italdesign predviđa budućnost u kojoj se u poslovnim zgradama nalaze parkinzi za kapsule i navodi da se mogu koristiti kao dodatni mali privatni prostori za sastanke.

Italdesign Climb-E

Putnički prostor ima velike prozore koji se mogu zatamniti zbog privatnosti, a najmanje jedan delimično providan prozor služi kao ekran osetljiv na dodir. Vrata se preklapaju da bi se obezbedio bolji pristup i mogu da funkcionišu kao rampe za invalidska kolica. Korisnici mogu da konfigurišu unutrašnji ekran i tehničke funkcije pomoću profila smeštenih u oblaku, a ekrani se mogu individualno konfigurisati kada je više ljudi u vozilu.

Unutrašnje presvlake su eko koža, reciklirani poliester, alkantara i „nove tehnologije koje se široko koriste u modnom sektoru za prilagođavanje materijala.” Grafike na površinama za sedenje su kreirane tehnikom 3D štampe direktno na eko kožu.

Dizajniran da se koristi za zajednički transport, a ne u privatnom vlasništvu, kapsula ima domet od 200 milja (322 km), pri čemu se 80 odsto kapaciteta može napuniti za 15 minuta.

Takođe ima sistem eksterne projekcije koji može da upozori pešake na nadolazeći saobraćaj i projektuje putanju na put ispred sebe kako bi drugi vozači znali kuda se kreće.

Ipak, za sada nema mnogo informacija o planovima da Climb-E postane stvarnost.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 368Komentari