home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Četvrtog jula se obeležava šezdesetogodišnjica Volvo modela Duett, prvog serijski proizvedenog Volvo karavana koji je označio početak uspešne tradicije Volvo karavana.

Bilo je to davne 1952. godine kada je koncipiran Volvo Duett – prvi karavanski Volvo model. Mladi inženjer Erik Skoog i njegov mali tim stručnjaka počeli su da rade na stvaranju svestranog automobila na bazi ranijeg modela Volvo 445, koji je bio jednako dobar za transport ljudi kao i za prevoz najrazličitijih stvari.

Predsednik Volvoa Assar Gabrielsson je naredio proizvodnju ovog karavanskog modela sa željom da se bolje odgovori potrebama tadašnjih vozača i da se podstakne neprodata zaliha Volvoa 445. Samo 15 meseci nakon njegove inicijalne naredbe, tačnije 4. jula 1953. godine, na svetlost dana je izašao prvi Volvo 445 Duett. Njegov prvi kupac i korisnik bio je glavom i bradom Gabrielsson.

Najveći deo proizvodnje se obavljao u Volvo fabrici u Olofströmu. Tamo su sklapane i karoserije, a finalizacija se obavljala u fabrici Lundby u Gothenburgu.

Volvo Duett je označio veliku prekretnicu za Volvo jer je ovaj proizvođač sada mogao da ponudi automobil kako za komercijalne svrhe tako i porodične kupce koji streme nešto luksuznijem automobilu. Duett je koncipiran kao „2 automobila u jednom“ – jedan aspekt automobila služio bi tokom radne nedelje dok bi drugi aspekt ovog automobila dolazio do izražaja tokom slobodnog vremena i vikenda. Otuda i njegovo ime – Duett – dva automobila u jednom.

Praktičan i prostran model idealan za manje poslovne korisnike

Standardne verzije sa svojim praktičnim rešenjima i izdašnim prtljažnim prostorom (sa ili bez zadnjih prozora) su bile sasvim dobre jer su mogle da zadovolje sve potrebe kupaca za prevozom tereta srednje veličine. To je bio automobil savršen za manje preduzetnike i vlasnike malih biznisa. Različite verzije ovog modela nazvane su i klasifikovane kao dostavna verzija, karavanska, kombi i putnička karavanska verzija 210 Duett.

Duett je postao legenda tokom svog života i danas je jedan od najtraženijih kolekcionarskih modela za kojim luduju brojni automobilski entuzijasti. U izvesnom smislu, bio je to pravi „vučni konj“ jer je mogao da izdrži gotovo sve i delovao je kao da će trajati zauvek. Imao je i dosta šarma. I danas se neđe neki Duett u upotrebi, kako kod privatnih vlasnika tako i kod manjih poslovnih preduzeća.

Promene, poboljšanja i prestanak proizvodnje

Prve verzije ovog modela su obeležavane brojkom 445 i kombinacijom slova koja je određivala tip i namenu vozila. Tek je 1960. godine automobil iz temelja prerađen – dodati su vetrobransko staklo iz jednog dela i menjač sa 4 brzine – pa je automobil preimenovan u 210. Dve godine kasnije dobio je i B18 motor.

Tokom poslednje godine proizvodnje ovog modela (to je bilo 1969.), Švedska je uvela novu zakonsku regulativu o crash testovima pa je Volvo uvideo da dizajn Duett modela sa svojim izgledom iz četrdesetih nikako ne može proći nove testove. Zato je Volvo okončao proizvodnju modela i svi poslednji primerci su završili u izvozu.

Poslednji proizvedeni model, sačuvan za istoriju, nosi oznaku karoserije 97299 i može se videti u Volvo muzeju.

Broj proizvedenih primeraka Duett modela je bio 97.000, a uz dodatak specijalno proizvedenih verzija karoserije broj se penje na 101.492.

Kada je 1969. prekinuta proizvodnja, u gami Volvo modela su se u to vreme nudila još dva elegantna i praktična karavana koji su kao i Duett služili poslodavcima kao „vučni konji“. Bili su to Amazon 220 i Amazon 145. I ovi modeli su postali klasici u svojim područjima i ponosni podsetnici na šezdeset godina dugu i uspešnu tradiciju Volvo karavana.

Izvor: Automototrend.com.hr

Foto: Volvočitanja : 1274Komentari