home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na najvećoj svetskoj izložbi klasičnih automobila Techno Classica, Volkswagen Classic ima definitivno jedan od najzanimljivijih izložbenih prostora. Upravo ispod velikog naziva Volkswagen nalazi se sedam različitih Pola iz svih pet generacija ovog automobila koji ove godine slavi tačno 40 godina postojanja.

Velikoj popularnosti Pola u Evropi definitivno je doprinela cena i dimenzije gradskog automobila, pa je čak i odmah nakon predstavljanja prve genecije 1975. godine Volkswagen dobio toliko narudžbina da je morao posebno da prilagodi fabriku samo da bi stigao da proizvede dovoljan broj primeraka. Tako je nemačka kompanija za svega 4 godine prodala čak pola miliona Pola, a to je bio itekako snažan temelj za sve generacije koje su stigle nakon njega.

Interesantno je to da je prvi Polo zapravo bio samo prerađeni Audi 50 koji se pojavio godinu dana ranije. Koristeći identičnu tehniku, iste motore i isti mjnjač kao i Audi 50, Volkswagen Polo je brzo prepoznat kao jeftiniji brat Audija 50, čime je zaradio veliko poverenje kupaca. Zapravo, Polo je bio toliko uspešan da Audi nije mogao da proda dovoljan broj modela 50 da ga zadrži u proizvodnji. Zato je skuplji i istina bolje opremljeni Audi 50 završio svoj tržišnu priču već 1978. godine, dok Polo, čak i danas, čini jednu od najvažnijih karika u Volkswagenovom lancu uspeha.

Kroz godine i kroz generacije Volkswagen je nudio Polo u različitim karoserijskim formama – od kupea sa troja vrata do trovratnog karavana ili sedana. Nosio je uspeh Volkswagen dugo godina, a sa trećom generacijom koja je stigla sredinom devedesetih godina, Polo je definitivino i evoluirao iz jednostavnog gradskog automobila u moderno vozilo čije su današnje dimenzije gotovo iste kao i dimenzije nekadašnjeg Golfa.

Volkswagen Polo je od svoje prve generacije učestvovao na brojnim sportskim takmičenjima, a danas se verzija Polo WRC smatra najboljim reli automobilom svog vremena. Čak i obični kupci mogu osetiti čar sporta u Polu i to kroz verziju GTI.

Današnji Polo je jedan od najpopularnijih gradskih vozila u Evropi, a iako je poslednja generacija na tržištu već sedam godina, Volkswagen planira da novi model predstavi tek tokom 2016. godine. Ne sumnjamo u to da će biti najbolji do sada.

Izvor: Proauto.ba

Foto: Volkswagenčitanja : 736Komentari