home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Jedan od najmarkantnijih modela u istoriji marke ŠKODA slavi 80. jubilej svoje sajamske premijere: 1. oktobra 1936. godine posetiocima 20. automobilskog salona u Parizu predstavljen je ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo. U sledeće tri godine nastala je limitirana edicija sportskih vozila u verzijama roadster, cabrio i coupé - danas se ubrajaju u najatraktivnije oldtajmere marke iz Mladá Boleslave.

"Izvanredna vozila tipa POPULAR Monte Carlo nadovezala su se pre 80 godina na uspešne aktivnosti Škode u motorsportu, koje su  počele još 1901. godine", kaže Andrea Frydlová iz ŠKODA muzeja u Mladá Boleslavi. "Limitirana serija vozila je proizašla direktno od specijalnog vozila napravljenog za reli Monte Karlo 1936, a njihovi kupci su profitirali od iskustva koje su ranije stekli stručnjaci iz odeljenja za trke Škode", nastavlja Frydlová.

U januaru 1936. godine ŠKODA je postigla neuobičajen uspeh u motorsportu: Tim Zdeněk Pohl/Jaroslav Hausman, koji su startovali kao autsajderi, zauzeo je na reliju Monte Karlo sa svojim modificiranim roadsterom ŠKODA POPULAR drugo mesto u klasi do 1500 cm3. Kompanija je taj rezultat iskoristila kao povod da napravi limitiranu seriju sportskih modela s markantnim dizajnom - ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo. Pre tačno 80 godina on je na Međunarodnom automobilskom salonu u Parizu slavio svoju sajamsku premijeru.

Vozila za kupce su, slično reli automobilima, ispod poklopca motora imala snažne motore modela RAPID s četiri cilindra zapremine 1,4 litra i sa 23 kW (31KS). Menjač sa tri stepena prenosa bio je smešten na zadnjoj osovini u bloku sa diferencijalom (transosovinski sistem). Najveća brzina iznosila je 110 km/h, efikasne hidraulične kočnice zaokruživale su sportsku prirodu modela ŠKODA POPULAR Monte Carlo.

1936. je osnovna cena za modele iz te edicije iznosila 28.500 kruna, dok je standardni roadster, POPULAR 1,0 l/16 kW (22KS), imao početnu cenu od 18.700 kruna.

Prva dva vozila tipa ŠKODA POPULAR Monte Carlo nastala su u julu 1936., a poslednji primerak - coupé tamnosive metalik boje - isporučen je 13. januara 1939. Od 70 proizvedenih automobila 24 su bila roadsteri u laganoj verziji sa jednostavnijom opremom. Osim toga napravljeno je 17 udobnijih roadstera sa bočnim prozorima koji su umesto statičnih imali prozore koji su se podizali pomoću ručice. Seriju su kompletirala 23 coupéa, dva kabrioleta, dve šasije za individualnu konstrukciju karoserije kao i dva vozna postroja i motori.                                                                                                  

Posebno luksuzno su bila opremljena dva roadstera, koje je čehoslovačka vlada 1938. godine poklonila poglavaru Kraljevine Jugoslavije, tada tek 14-godišnjem kralju Petru II. Karađorđeviću.

Zahtevni privatni kupci mogli su se odlučiti za coupé dvosed ŠKODA POPULAR Monte Carlo, koji je koštao 35.000 kruna. Bio je dugačak 4,20 m, širok 1,50 m i visok 1,37 m, a težina mu je bila 960 kg.

U oktobru 1937. u prodaju je krenuo facelift model, a njegove tehničke karakteristike bile su modifikovano oslanjanje i produženo međuosovinsko rastojanje. Kompaktna karoserija je nosila četiri elementa tadašnjeg dizajna sa aerodinamičnim linijama, a reflektori su delimično bili integrisani u blatobran.

Danas je od tipa ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo sačuvano dvanaestak automobila i ubrajaju se u najpopularnije oldtajmere marke. Već 1968. godine je tada tek osnovani ŠKODA muzej nabavio jedan crni coupé iz 1937. godine i krajem prošlog sveka ga podvrgao pažljivoj restauraciji. Od tada se dvosed koristi za prezentacije istorije marke iz Mladá Boleslave i učestvuje na mnogim oldtajmer-manifestacijama. Još jedan primerak iz limitirane serije POPULAR Sport Monte Carlo trenutno se restaurira u radionicama ŠKODA muzeja.

Izvor: Skoda.hrčitanja : 723Komentari

prelep auto, ali 30 ks nije bilo mnogo cak ni u to vreme.

Autor mile antena 29 Sep 2016, 03:33