home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Škoda s novim modelom Kodiaq želi da ozbiljnije zaigra u sve popularnijem SUV segmentu. Ipak, nije reč o prvom češkom off-roaderu. Česi su još pre pedeset godina imali terensko vozilo… Evo i priče o modelu Trekka.

Od 1966. do 1972. godine u Otahulu na Novom Zelandu proizvedeno je 3.000 primeraka off-roadera Trekka. Ova crtica iz istorije automobilizma ne bi nam uopšte bila važna da je Škoda nije izvukla iz arhive i obrisala prašinu sa starih knjiga vlastite istorije.

Jer danas u svetu masovne produkcije kada svi rade automobile kojima je teško pronaći ozbiljniju zamerku, ono što čini razliku je istorijsko nasleđe. A tu važi - što više to bolje! Vrteti priču o istoriji, prisećati se legendarnih modela i trenutaka slave danas si mogu priuštiti brojni proizvođači, ali neki i ne mogu u tolikoj meri, pa tako i nekada slavna Škoda koja je radila automobile za pamćenje kada mnogi drugi, danas ugledniji proizvođači automobila još nisu ni postojali, priseća se nekih od modela i iz sivog vremena egzistiranja iza gvozdene zavese…

Ali istorija je istorija, mada se ona odvijala i na drugom kraju sveta! Naime, Škoda i novozelandski Motor Lines (kasnije Motor Holdings) dogovorili su sklapanje robusnog off-roadera sa klirensom od 190 mm, namenjenog lokalnom tržištu koji je koristio osnovu Škode Octavije - šasiju, pogon kao i 1,2 litarski benzinac snage 47KS i 87 Nm. Snaga i moment su se prenosili na zadnju osovinu putem 4-stepenog ručnog menjača, a Trekka je mogla da postigne najveću brzinu od 110 km/h i da preveze pola tone.

Svima kojima je bio potreban robusni povišeni terenac za svaki dan na raspolaganju je bilo nekoliko veruzija novog off-roadera - od pick-upa, zatvorene varijante za do osam putnika, verzije s mekim krovom, pa čak i varijanta za plažu.

Auto je doživeo i izvoz, i to na Samou, Australiju, Fidži i Vijetnam, a sličan koncept proizvodnje off-roadera na bazi Škodine limuzine pokrenut je i u Pakistanu 1970. godine u pogonima ŠkodaPak.

Izvor: Jutarnji.hr/autoklubčitanja : 627Komentari