home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Winton Motor Carriage

Jedan od pionira američke autoindustrije je za 1.000 dolara oglasio prodaju motorizovane kočije snage 10KS koja je postizala 54 km/h

Automobil su smislili i njegove tehničke osnove postavili Nemci. Francuzi su ga razvili, pretvorili u popularno prevozno sredstvo i smislili auto trke. A onda su došli Amerikanci i počeli da ga prodaju i oglašavaju.

Tehnički gledano, Alexandar Winton je bio Škot, ali nakon što se preselio u SAD 1897. osnovao je fabriku automobila Winton Motor Carriage, u proleće sledeće godine je prodao prvi automobil nekom kupcu, a 30. jula 1898. u časopisu Scientific American je objavio reklamu u kojoj je ponudio svoj automobil kupcima po ceni od tačno hiljadu dolara.

Ništa čudno, reći ćete, pa svi proizvođači oglašavaju svoje automobile. Tačno, ali neko je morao da bude prvi, a taj Wintonov oglas je najranije zabeleženo oglašavanje nekog automobila. Začetak jedne čitave marketinške grane, rekli bismo.

Prvi automobil je bila je motorizovana kočija s 1-cilindrašem snage 10KS, koja je postizala 54 km/h. Kako bi razuverio one koji su sumnjali u pouzdanost Wintonovog 'čuda na točkovima' napravio je  test izdržljivosti na deonici od 1.300 km, od Klivlenda do Njujorka. Oglašavanje je pomoglo da proda 22 primerka.

Kasnije je Winton nastavio da sve do 1924. proizvodi automobile, ali cinici bi rekli da je najviše zadužio svet time što je razbesneo nezadovoljnog kupca Jamesa Warda Packarda i izazvao ga da napravi bolji automobil od njega. Kasnije je to, doduše na polju trka, napravio i Henryju Fordu. Ipak, nezavisno od toga da li su drugi bili uspešniji i bolji, Winton je jedan od istinskih automobilskih pionira, a u oglašavanju i prvi uopšte.

Izvor: Autoportal.hrčitanja : 519Komentari