home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

BMW 1600 GT Cabriolet

Automobilski kolekcionari znaju koliko raste vrednost vozila ukoliko je napravljen u maloj seriji. Ne samo automobila, nego i drugih raritetnih predmeta…

Uz ovo saznanje može samo da se nagađa koliko vredi BMW 1600 GT Cabriolet napravljen u jesen 1967. godine. Ne može biti raritetniji jer je reč o jedinom primerku, uz to kompletno restauriranom!

BMW 1600 GT Cabriolet

Pre nešto više od 51 godine, iz BMW-ove fabrike u Dingolfingu su izašla dva prototipa 4-sed kabrioleta koga je dizajnirao Italijan Pietro Frua. Nekih 12 meseci ranije (1966) BMW je preuzeo fabriku u Dingolfingu koja je bila dom čuvenog Glas Goggomobila ali i ekskluzivnih automobila Hansa Glasa, dizajniranih od Pietra Frue.

BMW 1600 GT Cabriolet

Čuveni bavarski proizvođač je imao velike planove o izvozu BMW-a 1600 GT Cabriolet u SAD, ali je sve ostalo mrtvo slovo na papiru, preciznije dva prototipa. Jedan primerak je uništen vrlo brzo u udesu tokom testiranja, dok je drugi predat Herbertu Quandtu, tadašnjem najvećem akcionaru BMW-a.

BMW 1600 GT Cabriolet

Tokom godina automobil je promenio nekoliko vlasnika, a kada su ga ugledali eksperti odeljenja BMW Group Classic, dilema nije bilo. Odlučili su da ga kupe i potpuno restauriraju.

Nakon nekoliko godina rada na "mestu zločina", fabrici Dingolfing, posao je uspešno okončan: BMW-u 1600 GT Cabriolet je vraćen originalni izgled. Sada će u fabričkom muzeju ostati kao svedočanstvo o jednom od najlepših BMW-a u istoriji kompanije, kome nije bilo suđeno da dođe do većeg broja kupaca.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: BMWčitanja : 451Komentari