home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW logo

Prošlo je više od veka otkako je u Bavarskoj osnovana kompanija koja će stvoriti neke od najboljih automobila svog vremena.

Koreni sežu u 1913. godinu kada je Karl Rapp osnovao kompaniju Rapp Motorenwerke koja se bavila proizvodnjom vazduhoplovnih motora. Zbog toga se BMW i njegov logo povezuju sa vazduhoplovnom industrijom, a posebno propelerom. Ali to je pogrešno, piše Index.hr.

BMW logo

BMW je nedavno odlučio da ide u detalje i da jednom za svagda razreši to pitanje. BMW ili duže Bayerische Motoren Werke nastaje 1917. godine na pre pomenutim osnovama. Zahvaljujući velikoj potražnji za motorima vojnih aviona, dolazi do rapidne ekspanzije, a BMW punih pet godina nema nikakav logo. "BMW jednostavno nije bio u svesti javnosti", kaže Fred Jakobs, šef BMW-ovog Classic odeljenja. Ekspanzija je bila toliko brza da u kompaniji izgleda nisu stigli da razmišljaju o amblemu.

BMW 1917. od Rappa preuzima amblem i uz dodatak imena i dva zlatna kruga nastaje prvi logo. A plavo-bela polja dolaze kao zvanične boje Bavarske. Postavljena su u naopakom položaju jer tada nije bilo dozvoljeno da se zvanične državne oznake koriste u komercijalne svrhe.

BMW logo

Nakon toga je u nekoliko reklama iznad vazduhoplovnog propelera stajao natpis kako bi se firma povezala s korenima u vazduhoplovnoj industriji. Neki su u tome videli i logo marke, a BMW jednostavno nije želelo da to menja. "BMW je dugo malo toga preduzimao da ispravi mit da je BMW-ov logo propeler", kaže Jakobs.

BMW logo

BMW-ov logo je u nekoliko navrata modernizovan, a poslednja promena se dogodila 1997. godine. U očekivanju novih dizajnerskih izleta BMW nas trenutno zabavlja stalnim rastom prednje maske i prepoznatljivih "bubrega".

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs / BMWčitanja : 1217Komentari