home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat Grande Punto

Nakon uspeha koji je ostvario Fiat Punto I, ‘Evropski automobil 1995. godine’, stigao je 1999. unapređeni drugi, a pre 15 godina Fiat Punto III (2005. – 2018.), nažalost poslednji…

Fiat je tradicionalno snažan igrač na tržištu malih i kompaktnih automobila, što je potvrdio i naslednik legendarnog modela Uno, model Punto, od 1993. prodat u više od šest miliona primeraka.

Fiat Punto druge generacije je stigao 1999., a treći je, na predstavljanju imenovan Grande Punto, 6. septembra 2005. Razvijen je tokom kratkotrajnog ‘braka’ Fiata i GM-a te deli platformu s Opel Corsom D.

Osetno solidnija realizacija je trebalo da doprinese uspehu, ali s novim modelom su se stvari malo zakomplikovale, mada ga je korektno dizajnirao Giugiaro…

Fiat Grande Punto

Nije ponovio status bestselera kakav su imale prve dve generacije, a imao je i problem s krizom identiteta. U startu je nazvan Grande Punto, zatim je preimenovan u Punto Evo, a na kraju opet samo u Punto. Našao se u senci uspešne serije 500.

Takođe je pogođen padom evropske prodaje italijanske marke. Dotukli su ga 2017. loši rezultati na EuroNCAP testu, nula zvezdica za bezbednost i samo 51 posto bezbednosti za odrasle putnike, te se gasi u junu 2018., ne dobivši naslednika.

Izvor: Autoportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 2129Komentari