home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagena K70

Na konferenciji za medije održanoj u Salzgitteru 20. oktobra 1970. godine, Volkswagen je predstavio novi K 70 kao i pogon napravljen posebno za proizvodnju ovog modela.

Volkswagena K70

Novi Volkswagen, drugačiji od svih ostalih do danas – VW K 70, kaže se u tadašnjem press materijalu. U stvari, ova limuzina je u mnogim aspektima otvorila novo tržište. S ovim novim modelom Volkswagen je bio na pragu nove, uspešne ere. Tada s najmodernijom tehnologijom koja je sadržavala vodeno hlađeni motor i pogon na prednje točkove, Volkswagen je postigao prelaz na koncept pogona koji je bio potpuno nov za marku, a kasnije će postići uspeh s Passatom i Golfom.

Volkswagena K70

K70 je imao vrhunsko podvozje s nezavisnim vešanjem. Izvanredno dugačko međuosovinsko rastojanje je omogućilo posebno prostranu unutrašnjost (prtljažnik čak 650 litara) i pružilo vrlo dobro upravljanje. Imao je dva benzinska motora, 1,6 litarski sa 75 i 90 KS, a 1973. je dobio i 1,8 litarski motor sa 100 KS.

Volkswagena K70

Jedan od glavnih naglasaka je bio na aktivnoj i pasivnoj bezbednosti. Karakteristike kao što su pojačani putnički prostor, zone gužvanja u slučaju sudara napred i pozadi, rezervoar za gorivo pozadi u zaštićenom području i priprema za sigurnosne pojaseve na svim sedištima postavljaju nove standarde. Dizajn sa svojim jasnim linijama i danas je atraktivan, a tada se pokazao revolucionarnim. Dizajnirao ga je Claus Luthe, jedan od glavnih automobilskih dizajnera svog vremena. Njegov dizajnerski trag je vidljiv i na kasnijim Volkswagenovim modelima poput Golfa i Pola.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Volkswagenčitanja : 1297Komentari