home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Škoda Trekka

Škoda Octavia, koja je bila u proizvodnji od 1959. godine, bila je popularna u svetu. Zbog logističkih, poreskih i carinskih razloga vozilo je ispuručivano u delovima i sastavljano na nekim lokalnim tržištima. To je bio slučaj i na Novom Zelandu, gde je Motor Industries International bio odgovoran za montažu.

Kako piše Revija HAK, lokalni generalni uvoznik Škode sa sedištem u Otahuhuu, pored Ouklenda, imao je ideju o razvoju vozila koje će biti jeftino, praktično i prikladno pre svega za poljoprivrednike, zanatlije i druga preduzeća.

Škoda Trekka

Škoda je tu želju čula i 1965. godine poslala iskusnog dizajnera i tehničara Josefa Velebnýja iz Mlade Boleslav na Novi Zeland. On se udružio se s lokalnim dizajnerom Georgeom Taylorom, a zajedno su dizajnirali karoseriju za robusni svestrani auto baziran na Octavija Superu. Time je označeno rođenje Trekke, koja je od tada sklapana u Otahuhuu pre svega za lokalne kupce. Bio je to prvi automobil koji je ikada razvijen i proizveden u ostrvskoj državi. Ponuđen je po izuzetno atraktivnoj ceni od 899 novozelandskih dolara, napravljen je po narudžbini, a nije bilo čekanja za isporuku.

Škoda Trekka

Kraće međuosovinsko rastojanje u odnosu na Octaviju je dodatno poboljšao terenske karakteristike Trekke. Uz doplatu, dostupna je bila i blokada diferencijala za pogonske zadnje točkove. Motor je bio benzinski, 1,2 litarski sa 47 KS. Osnovni model je bio dugačak 355 cm i, zavisno od verzije karoserije s troja vrata, visok do 204 cm. Kupci su mogli da konfigurišu između do osam sedišta, a Trekka je imala ili limeni ili sklopivi krov. Dostupan je i uklonjivi gornji deo od plastike ojačane staklenim vlaknima. Proizvodnja je počela 1966., godinu dana kasnije 750. kupac je dobio svoju Trekku, a u januaru 1968. u Otahuhu je napravljen hiljaditi model.

Trekka je bila mnogo jeftinija i ekonomičnija alternativa drugim terenskim vozilima s pogonom na sva četiri točka, proizvodnja je završila 1972. nakon što je proizvedeno gotovo 3000 primeraka. Model je kupce pronašao i na ostrvima Fidži, u Australiji i drugim zemljama u Okeaniji, dok je licencirana proizvodnja počela u Pakistanu i Vijetnamu. Nekoliko preživelih primeraka je dugo uživalo kultni status na Novom Zelandu. Trekka iz 1969. je sada deo privatne češke zbirke, a druga se može videti u Muzeju Škoda.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 276Komentari