home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Seat 127 & Ibiza

SEAT 127 koji je stigao na tržište 1972 prodat je u više od 1,3 miliona primeraka, te je postao najprodavaniji SEAT model svih vremena sve do dolaska Ibize koja nakon pet generacija još uvek drži tu titulu sa više od 6 miliona primeraka.

Ove godine, pola veka nakon lansiranja modela 127, ova dva modela, važna u svojim epohama u pogledu tehnologije, dizajna i bezbjednosti, po prvi put su zajedno izašli na put. Dva modela koja ne mogu da budu više različita – kontrastna veličina, ravne linije naspurot zaobljenih oblika, 13-inčni pored 18-inčnih točkova. Teško je zamisliti da je Ibiza potomak modela 127.

"Ciljajući mladu demografsku kategoriju, 127 je bio dostupan u pet boja i po prvi put je uključivao zadnji otvor za povećanje nosivosti“ – ističe Isidre Lopez, šef SEAT Historic Car Collection. "Sa svojih pet vrata i devet boja, Ibiza nastavlja da bude omiljeni automobil za mlađe generacije“, naglašava Uwe Alsleben, SEAT-ov inženjer za istraživanje i razvoj.

Seat 127

Dva mala automobila sa velikim enterijerom

Uprkos malim proporcijama, putnički prostor modela 127 bio je zaista prostran. "Zahvaljujući dobroj upotrebi prostora i karoserije, 80% automobila je bilo prilagođeno putnicima", objašnjava Isidre. Ibiza je, s druge strane uspela da održi prostranost kao karakteristiku, a istovremeno uključuje ključni element današnjice – infotainment. Tako se Ibiza može pohvaliti ekranom dijagonale do 9,2 inča, ili 20% većim nego kod četvrte generacije, ali i digitalanim kokpitom od 26 cm.

Seat Ibiza

Jedini način da komunicirate sa svojom okolinom 1972. godine bio je kroz prozore. Na Ibizi komunikacija ide mnogo dalje što ga čini 100% povezanim automobilom. "Full link sistem vam omogućava da povežete svoje pametne telefone sa automobilom, dok SEAT Connect daje stalan pristup internetu i obuhvata celokupnu interakciju unutar i van vozila“, kaže Uwe.

Skok u sigurnosti

“127 je bio prvi SEAT automobil opremljen sigurnosnim pojasevima u tri tačke i prvi sa pogonom na prednje točkove, što ga je učinilo sigurnim i lakim za vožnju“, objašnjava Isidre. Međutim, iako je bio jedan od najsigurnijih automobila svog vremena, ne može se porediti sa naprednim sistemima pete generacije Ibize kao što su sistem podrške kod promene trake, funkcije prepoznavanja umora, adaptivni tempomat te prepoznavanja saobraćajnih znakova.

Osvetljavanje puta

Jedna od glavnih inovacija u rasveti modela 127 bila su njegova pravougaona prednja svetla, promena u odnosu na okrugle prednje svetlosne jedinice prethodnih modela.

"Ovo je omogućilo veću svetlosnu efikasnost i moderniji izgled", naglašava Isidre. Svetlosne godine napred, "Ibiza poseduje Full LED tehnologiju, sa prepoznatljivim trouglastim belim svetlima, kao i ambijentalnim osvetljenjem u unutrašnjosti“, kaže Uwe. "Pre pedest godina, SEAT 127 je počeo da osvetljava put koji danas pripada Ibizi“, kaže Isidre.

Izvor: Klix.ba / SEAT

Foto: SEATčitanja : 483Komentari