home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Opel Kadett

Proizvođač iz Riselshajma obeležava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Reč je o Kadettu C, modelu koji se proslavio i na putu i u autosportu.

U avgustu 1973. godine, dakle pre nešto više od 50 godina, Opel je predstavio model Kadett C. Treća generacija slavnog modela je bila dostupna u nekoliko karoserijskih verzija, uključujući limuzinu, karavan i coupe. Opel Kadett C se proizvodio u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, navodi Klix.ba.

U svojoj zemlji, Kadett C je u početku bio dostupan s 1,2 litarskim motorom u verzijama od 52 i 60 konjskih snaga. Zatim je usledio 1,0 litarski motor sa 40 KS, a kasnije je lansiran i model Kadett GT/E sa 1,9 litarskim nim motorom od 105 KS, koji je Kadett od 900 kg mogao da potera do 184 km/h. Pogon je bio izveden za zadnje točkove.

Kadett C je bio prvi model u svojoj generaciji koji je imao sigurnosne pojaseve u 3 tačke na prednjim sedištima. Najveća novost bilo je, naravno, prednje vešanje s dvostrukim poprečnim ramenima i spiralnim oprugama. Takođe, sve verzije su standardno imale balans-štangu, odnosno poprečni stabilizator koji je smanjivao naginjanje karoserije.

Opel Kadett C je takođe ušao u istoriju motosporta. Počev od 1976. godine, Kadett GT/E su vozila poznata imena kao što su Valter Rorl i Rauno Altonen, koji su se takmičili u verziji od 225 KS na reliju Monte Karlo i Rallye Portugal. Rorl i Johen Berger su osvojili 4. mesto u Monte Karlu, a Opel 2. mesto u poretku proizvođača.

Takođe 1976. Opel je ponudio atraktivnu verziju Kadett Aero. Zanimljivi targa kabriolet s pokretnim krovom iz dva dela je nosio potpis nemačkog proizvođača karoserija Baur.

Kadett C se proizvodio između 1973. i 1979. godine, a sa proizvodnih traka je sišlo 1,7 miliona primeraka. Kadett je ujedno prethodnik modela Astra. Nakon modela Kadett E Opel je počeo da proizvodi model Astra F 1991. godine.

Izvor: Klix.ba / Opel

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Opelčitanja : 1328Komentari