home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
VW Buba

U Emdenu je 19. januara 1978. završena evropska proizvodnja legendarnog modela Volkswagen Buba.

S proizvodne trake u nemačkom Emdenu, gde je ranije izmeštena proizvodnja iz Volfsburga, zbog visokoserijskog ‘štancovanja’ hit-modela Volkswagen Golf i Volkswagen Passat, sišao je poslednji evropski, 16.255.500. primerak legendarnog automobila Volkswagen Buba.

S proizvodnjom u ostalim zemljama, najviše u Brazilu i Meksiku, ali i Venecueli, Filipinima, Maleziji, Indoneziji, Nigeriji, Australiji i – Jugoslaviji (TAS Sarajevo), ukupna proizvodnja je do tada dostigla 19,3 miliona.

Bio je to već uverljivo najprodavaniji automobil u istoriji, jer je još 17. februara 1972. proizveden 15.007.034. primerak, kada je Volkswagen Buba oborila rekord i pretekla Ford Model T.

Priča o pouzdanom, funkcionalnom i simpatičnom (o njemu su snimani filmovi) nemačkom automobilu nije prestala te je proizvodnja nastavljena u Latinskoj Americi. Poslednji, 21.529.464. primerak, proizveden je 30. jula 2003., u meksičkom pogonu Puebla.

VW Buba

A priča o nemačkom Narodnom automobilu, čiju je proizvodnju inicirao vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler, a konstruisao slavni Ferdinand Porsche (ideju i koncepciju uveliko je ‘pozajmio’ od Tatre) počela je ranih 1930-ih.

Ferdinand Porsche je narudžbinu za projekat, pobedivši slično konstruisani NSU Type 32, dobio 1934. Prve test vožnje su počele 1936. Firma ‘Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH’, danas poznata jednostavno kao Volkswagen, osnovana je 1937.

VW Buba

KdF-Wagen, kako će se zvanično zvati nemački ‘Narodni automobil’, pre nego što će se proslaviti kao Volkswagen Buba, predstavljen je 1938. A pre nego što će se proizvodnja zahuktati, počeo je II. svetski rat. Na Bubinom konceptu su napravljene brojne ratne verzije…

A kad su je nakon rata mnogi otpisali kao neperspektivnu, vizionarstvom britanskih okupacionih snaga, a najvažniji je major Ivan Hirst, proizvodnja je obnovljena. Ostalo je istorija…

Izvor: Autoportal.hr

Foto: Arhiva / Volkswagenčitanja : 762Komentari