home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Yamaha MT-09

12 Jun 2013 - 00:46 Motociklizam Link

Yamaha je prošle nedelje teaser videom najavila dolazak prvog dvotočkaša pokretanog novim trocilindričnim agregatom, a taj motocikl je novi MT-09 s koga je konačno u potpunosti skinut veo tajne. Trocilindrični motor koji je Yamaha otkrila prošle godine svoju prvu primenu je našao u naked dvotočkašu agresivnog izgleda i to sa stilom.

Yamahin trocilindrični agregat zapremine 850 ccm sa svojih 115KS i 87.5 Nm obrtnog momenta je najsnažniji i najagilniji motor slične zapremine na tržištu. Ovaj lagani i kompaktni motor raspolaže sa brutalnom linearno raspoređenom snagom. Ovaj četvorotaktaš sa četiri ventila po cilindru ima poboljšano sagorevanje i veći obrtni moment nego četvorocilindrični motor slične zapremine.

Manja masa i kompaktnost su Yamahi omogućili stvaranje manjeg aluminijumskog okvira u koji će taj motor biti smešten, pa je i sam dvotočkaš na bazi toga postao izuzetno kompaktan. Ovaj trocilindraš sa direktnim ubrizgavanjem goriva pozajmljuje nešto i od sportskih dvotočkaša iz Yamahine radionice. Tu je YCC-T fly by wire gas, Yamahin D-Mode sistem koji funkcioniše u tri različita režima i vozaču donosi prijatnu putničku ili napetu sportsku vožnju samo pritiskom dugmeta.

Novi motor i novi okvir su 20 kg lakši u odnosu na iste komponente na dvokotočkašima slične kubikaže što Yamahi MT-09 donosi masu od 188 kg što ga čini jednim od najlakših dvotočkaša sa motorom većim od 700 ccm.

Izvor: Automotoportal.hrčitanja : 3749Komentari

Volim sve motore, ali Yamaha uvek lepo iznenadi svoje kupce i fanove.

Autor nsx 12 Jun 2013, 02:51