home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vožnja motocikla

Vožnja automobila je izuzetno stresna aktivnost. Toliko je stresna da je u engleskom jeziku nastao termin road rage („drumski bes“), koji označava iskazivanje agresivnog i opasnog ponašanja prema drugim ljudima.

S druge strane, vožnja motocikla ima suprotan efekat. Tako bar navodi studija koju su sproveli istraživači sa UCLA.

Studija, koju je finansirao Harley-Davidson, je došla do nekoliko interesantnih zaključaka u vezi sa efektima koje ima voženje motocikla, a među kojima se nalaze povećana koncentracija, ali i smanjenje nivoa kortizola, hormona koji je indikator stresa.

Istraživači su tokom ispitavanja posebnu pažnju posvetili električnoj aktivnosti u mozgu, radu srca i nivoima adrenalina, noradrenalina i kortizola, merenih pre, tokom i nakon vožnje motocikla. Isto je rađeno i kada je vožnja automobila u pitanju.

Ispitivanje je pokazalo da 20-minutna vožnje motocikla na srce utiče kao lagano vežbanje, a opreznost povećava isto kao i jedna šolja kafe.

Najzanimljiviji je, svakako, zaključak da vožnja motocikla ima pozitivan uticaj na nivo stresa, smanjujući hormonalne biomarkere za 28% u poređenju sa drugim merenim aktivnostima. Harley-Davidson nije otkrio šta su te druge „merene aktivnosti“.

Studija je nazvana „Mentalni i fizički efekti vožnje motocikla“ i u celosti će biti predstavljeni kasnije u toku godine.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 893Komentari