home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vespa 75

Kultni brend Vespa možda nudi samo male skutere, ali je i te kako značajan za svoju matičnu kompaniju Piaggio, nakon što njegova vrednost nedavno procenjena na blizu milijardu dolara.

Osnovana neposredno posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, Vespa je obeležila svoje italijansko poreklo suštinski jednostavnim, ali elegantnim dizajnom, postavši momentalno hit na svom domaćem tržištu pre nego što je stekla kultni status u svetu.

Iako je dizajn evoluirao tokom godina, nije mnogo odstupio od svojih početaka. Izgled je postao sinonim za brend da ima 3D zaštitni znak, dok autoska prava sprečavaju rivale  da ga kopiraju.

Upravo ova ekskluzivnost i status ikone mode i životnog stila su omogućili da Vespa stekne izuzetnu vrednost tokom godina, a jačina samog brenda Piaggio je procenjena na 906 miliona evra!

„Vespa je mnogo više od običnog prevoznog sredstva; simbolizuje umetnost, dizajn, tehnologiju i zabavu“, objasnio je Mikele Kolanino, član upravnog odbora kompanije Piaggio, zadužen za strategiju, proizvode i inovacije.

„Vespa je ikona stila: njena jedinstvenost čini je jednim od najcenjenijih i najpoželjnijih brendova na svetu.“

„Zato smo zamolili Interbrand, vodeću svetsku konsultantsku firmu za, da utvrdi i analizira finansijsku vrednost Vespe.“

„Izraz ’kultni’ se previše koristi, ali zaista ne postoji drugi način da se definiše ovaj brend“, dodao je Manfredi Rika iz firme Interbrand. „Vespa je brend koji postoji više od 75 godina, a ipak se stalno razvija; ima duboke italijanske korene, a opet je globalno popularan.“

„Naš rad na procenjivanju ne samo da u brojke postavlja želju i potražnju za ovim brendom – on takođe pokazuje da je Vespa u suštini posebna kategorija i više od običnog prevoznog sredstva.“

U skladu s politikom zaštite intelektualne svojine, Vespa je pokrenula određen broj tužbi protiv azijskih proizvođača radi sprečavanja izvoza imitacija u Evropu.

Izvor: Moto-berza.com

Foto: arhivačitanja : 455Komentari