home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Posle klasične hibridne varijante, Toyota će kupcima u Evropi ponuditi i najnoviju generaciju Plug-in verzije modela Prius, čije baterije mogu da se dopunjavaju na strujnoj utičnici.

Automobil koji na je na nekim svetskim tržištima poznat pod oznakom Prime, na Starom kontinentu će se prodavati samo kao Prius, uz uobičajeni dodatak "Plug-in" u imenu. Od standardnog Priusa razlikuje se pod dizajnu spoljašnjosti, ali i po mogućnosti da se njegove pogonske baterije pune na električnoj utičnici kada je vozilo parkirano.

Novi Prius Plug-in sa dimenzijama 4.645/1.760/1.470 mm, duži je i širi od prethodnika, ali je od njega niži. Automobil nešto od svoje neobične spoljašnjosti duguje potrebi da se poboljša aerodinamika vozila - Toyota se pohvalila da je koeficijent otpora vazduha Plug-in verzije 0,25.

S obzirom da su kupcima Priusa Plug-in pri odabiru automobila vozne karakteristike ipak bitnije od dizajna njegove spoljašnjosti, važno je napomenuti da je zahvaljujući baterijama većeg kapaciteta automobil sada u stanju da pređe veće distance isključivo uz pomoć električne energije.

Prema najnovijim specifikacijama, sa potpuno napunjenim baterijama kapaciteta 8,8 kWh, autonomija u vožnji na struju iznosi i preko 50 km (prilikom evropske premijere na sajmu u Parizu 2016. Toyota je izašla sa podatkom od 35 km).

U čisto električnom modu, maksimalna brzina automobila je zadovoljavajućih 135 km/h.

Toyota navodi da je za potpunu dopunu pogonskih baterija potrebno 3 sata, ako se pune na običnoj kućnoj utičnici, odnosno 2 sata, ako se dopuna obavlja na brzom punjaču.

Podsećamo, poput klasične hibridne verzije, i Prius Plug-in opremljen je četvorocilindarskim 1.8 litarskim benzincem, kome pomažu elektromotor i generator (takozvani Dual Motor Drive System) ukupne snage 68 kW.

Maksimalna kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 120 ks, što je dovoljno da automobil ubrzanje 0-100 km/h obavi za 11,1 s i dostigne maksimalnih 162 km/h.

Toyota tvrdi da je zahavljujući svim unapređenjima, novi Plug-in Prius u stanju da pređe 100 km sa samo jednim litrom benzina, dok je emisija CO2 spuštena na svega 22 g/km.

Interesanto je da novi Prius Plug-in ima na spisku opcione opreme solarni panel na krovu koji, mada skromnih mogućnosti, služi kao pomoćno sredstvo za generisanje električne energije. U zavisnosti od vremenskih uslova može da poveća autonomiju kretanja na struju i do 5 km.

Izvor: B92.net

Foto: Toyotačitanja : 451Komentari

Ovaj Prius ne izgleda tako loše, naprotiv.
Oduvek je bio ružan, medjutim sa ovim su dosta popravili dizajn.
Jedino enterijer nije baš najsjajniji, a na slici 2 se najbolje vidi koliko su točkovi mali spram auta.

Autor P1 14 Feb 2017, 01:23

Ovaj Prius i novi Civic - mrtva trka za prvo mesto po lepoti! :)

Autor carobnjak 14 Feb 2017, 02:25